De zon draait al weer warm. De natuur heeft weer kleur op de wangen. En daarmee neemt ook de dorst naar de vrolijkste aller wijnsoorten toe. Alle seinen staan weer op groen voor rosé. Nog even voor alle duidelijkheid: rosé is niet een of andere modegrill van de laatste jaren. Van oudsher heeft Frankrijk het authentieke rosérecept in handen. Met dank overigens aan de Grieken die 600 jaar voor Christus Marseille stichtten en het daar gingen maken. Een toevalstreffer, omdat ze het produceren van rode wijn destijds nog niet onder de knie hadden. Hoe dan ook, rosé uit Zuid-Franrijk wordt zodoende als ‘het origineel’ beschouwd.
Inmiddels echter wordt rosé in ieder wijn producerend land gemaakt. En waar in den beginne dat nog wel eens wilde resulteren in flauwe, en vooral ook zoete aftreksels, krijgen steeds meer producenten ‘de smaak te pakken.’ Daarbij heeft met name in de zogeheten Nieuwe Wereld wijnlanden groen inmiddels ook nog een extra betekenis gekregen. Waar er ooit sprake was van een achterstand is daar nu sprake van een voorsprong als het gaat om de productie van wijn (en dus ook van rosé) met respect voor het milieu. Chili heeft daarin zelfs nog een streepje voor. Het land is vanwege zijn vrij geïsoleerde ligging sowieso al een weinig gastvrij land voor schadelijke insecten en ziektekiemen. Zelfs de druifluis, de phylloxera, die ooit bijna alle wijngaarden van alle andere wijnlanden verwoestte, kwam de grens niet over. En bacteriële infecties en andere veelvoorkomende virusziekten komen hoegenaamd evenmin niet of nauwelijks voor. Veel wijnmakers in Chili werken dan ook biologisch of zelfs biologisch-dynamisch, omdat ze simpelweg geen herbiciden en pesticiden hoeven te gebruiken. En ook kunstmest en andere hulpmiddelen krijgen er de handen zelden op elkaar. Welbeschouwd is Chili dus van nature al groen.
Maar ook op het gebied van duurzaam produceren neemt Chili in het algemeen het voortouw. En sommige producenten zelfs in het bijzonder. Neem bijvoorbeeld Viña San Pedro, een ondertussen al 150 jaar oude producent, die onder andere tekent voor Gato Negro, een van bekendste wijnmerken van het land, misschien zelfs wel van de wereld. En bij het maken daarvan staan zij zich niet alleen voor op die anderhalve eeuw ervaring, maar kijken zij ook naar de tegenwoordige, en vooral ook naar de toekomstige tijd. Biodiversiteit in de wijngaarden is bij Viña San Pedro een vanzelfsprekendheid. Uitgekiend watermanagement zorgt ervoor dat er geen druppel wordt verspild. Biobrandstof en zonne-energie zijn er allang vaste waarden. En de flessen die gebruikt worden zijn lichter van gewicht dan gewone, hetgeen resulteert in een beduidend lagere CO2-voetafdruk. Niet voor niets is Viña San Pedro ook al voor het vierde jaar op rij uitgeroepen tot Meest Innovatieve Wijnproducent van Chili. Op basis van die waarden en met de know how van hun wijnmaker krijg je met Gato Negro zodoende een rosé zonder bijsmaak. Zelfs geen zoete…
Te koop bij Jumbo