Zomaar een paar superlatieven waarmee een van de belangrijkste wijnlanden ter wereld wordt aangeduid. Die laatste uitspraak is anno 1979 opgetekend uit de mond van Miguel Torres senior. Daarmee zou je toch denken dat hij - sans gêne en met een forse dosis chauvinisme – op zijn eigen Spanje duidt. Immers, dat is zijn thuisland waar zijn familie al meer dan 300 jaar wijngaarden bezit en bijna 150 jaar de wijnen produceert onder eigen naam. Maar Torres bejubelt juist Chili waarvan hij de mogelijkheden om kwaliteitswijnen te maken dermate hoog inschatte dat hij daar zelf aan de slag ging. En hij was niet de enige. Ongeveer rond dezelfde tijd – en soms zelfs al eerder, veel eerder: lees verder… – zagen ook vele andere nationale en internationale wijnbedrijven, klein en groot, de volle potentie van ‘een kas zonder dak’. Daarna is het snel gegaan.
Inmiddels wordt het land zelfs beschouwd als een van de meest opwindende wijnproducenten ter wereld. Met dank aan onder andere een tot de verbeelding sprekende geografie, eentje die zich in extremen presenteert. Van het Andesgebergte, dat de grens vormt met Argentinië, tot de kustlijn die de hele lengte van het land beslaat, langs de Grote Oceaan. Van het ijzige zuiden in Patagonië tot het zinderende noorden waar een woestijn de scheiding vormt tussen buurlanden Peru en Bolivia. Zodoende biedt Chili ook een keur aan klimaten. Van woestijn- tot een regenklimaat. Van mediterraan tot maritiem. Van hooggebergte tot continentaal. En wijnmakers maar ook wijnliefhebbers veren dan op. Zij weten dat er dan evenzeer sprake is van een nog veel grotere diversiteit aan microterroirs en, daaruit voortvloeiend, een ongekend aanbod aan wijnstijlen. Het T-woord zoemt dan ook door het land: ‘terroir en typiciteit’. Uitgesproken in puntige chardonnay uit cool climate Limarí en spicy syrah uit Aconcagua. In onstuimige sauvignon blanc uit San Antonio en opwindende cinsault in Itata. In indrukwekkende cabernet sauvignon uit Maipo en signature carmenère uit Elqui. En ieder jaar stijgen de Chileens wijnmakers boven zichzelf uit. Aldus lijkt er sprake van nog een nieuwe belofte, nu een heel recente, en bovendien bepaald niet gedaan door de minste. In Hugh Johnson’s Pocket Wine Book 2023 lezen wij: ‘Could this be a golden age voor Chilean wine?’. Wij zouden er niet van opkijken. Vooral omdat de tijdgeest besloten heeft om daarbij ook nog een extra handje te helpen. Biologisch en biologisch-dynamisch zijn inmiddels immers toverwoorden en dat is de Chileense wijnbouw van nature. Voor producenten van kunstmest, herbiciden en pesticiden is in Chili geen cent te verdienen.
Bij de Matetic Wine Group kwamen zij zodoende ook voor een dichte deur. Daaronder ressorteren Matetic Vineyards (‘stunning bio estate; across all ranges’ aldus Hugh Johnson’s Pocket Wine Book) met wijngaarden in Casablanca en San Antonio die biologisch dan wel biologisch-dynamisch bewerkt worden. Op het domein is bovendien een high end Enotourism project opgezet, waar een boutique hotel, een luxe restaurant en speciale informatie- en belevingsruimtes deel van uitmaken.
Ook met hun andere label TerraPura draagt de Kroatische familie Matetic (die overigens al sinds 1892 actief is in Chili…) bij aan een betere wereld. Voor TerraPura betrekken zij druiven van 50 kleine en grotere onafhankelijk werkende druiventelers. Deze staan ze bij met raad en daad, helpen hen duurzaam te produceren en ondersteunen daarmee hele gemeenschappen in negen verschillende wijnvalleien. Bovendien maken extra ‘natuurlijke’ inspanningen deel uit van de bedrijfsfilosofie. Vanzelfsprekend is TerraPura duurzaam gecertificeerd, gebruikt het lichtgewichtflessen (voor minder CO2-uitstoot tijdens de productie en vervoer) en spant het zich in voor het Ecologi-project, waarvoor zij al meer dan 10 000 bomen hebben aangeplant.
Toch hoef je om kennis te maken met waar TerraPura voor staat niet helemaal naar een van de negen valleien af te reizen, hoe tot de verbeelding sprekend dat ook is. Het aantrekkelijke van TerraPura is dat deze een range omvat die in steeds meer landen te koop is, zo ook in Nederland. Liefhebbers van prijswinnende sustainable sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir, cabernet sauvignon, carmenère, syrah en merlot kunnen aan een betere aarde ook hier een steentje bijdragen. Of moeten we zeggen: een flesje?
Te koop bij Jumbo
Te koop bij Jumbo
Te koop bij Jumbo
Te koop bij Jumbo
Te koop bij Jumbo
Te koop bij Jumbo
Te koop bij Jumbo
Te koop bij Jumbo
Te koop bij Jumbo