Seuren wil niet zeuren

Wel proeven

Sinds een jaar of wat proef ik een paar keer per maand wijn mee met meneer Hamersma. Zo blijf ik niet wereldvreemd in mijn sommeliershoekje hangen met louter wijnen van 50 euro of meer en weet ik ook hoe 3 euro Kaapse Pracht rosé proeft (verrassend prima moet ik zeggen). Deze week achtte Harold de tijd rijp dat ik zonder zwembandjes het bad in mocht, ik kreeg een aantal flessen om zelf te beoordelen. Nu heeft een aantal van u wellicht mijn vorige column over natuurwijn gelezen, dus wat viel mij ten deel? Juist, een complete selectie natuurwijn. Zonder bandjes gelijk het diepe in.

Mijn stelling vorige keer was: Natuurwijn, alleen als het lekker is. Wat mij betreft niet sceptisch, maar een aanmoediging. Nu wist De Grote Hamersma natuurlijk wat hij mij mee gaf, want wat er onder de kurken zat viel op een uitzondering na in de categorie ‘zeer drinkbaar’ tot ‘ronduit lekker’ (ik heb gelijk de vrijheid genomen mijn eigen categorieën te maken). Van de wijnmakers had ik nog nooit gehoord, dus ik moest even op onderzoek uit maar werd daar heel vrolijk van. 

Wat mij vooral vrolijk stemde was dat ik uit het voor mij bekende wereldje werd getrokken, even een frisse blik. Al forceer ik mijzelf wel vaker voor het referentiekader naar proeverijen te gaan waar ik eigenlijk geen zin in heb (je mag geen oordeel vellen als je niet weet waar je het over hebt), nu moest ik echt aan de slag. Analyseren, nog een keer proeven en dan tot de conclusie komen dat sommige natuurwijn inderdaad echt niet te drinken is. Maar andere dus gelukkig heel erg wél. 

Afgelopen zomer had ik in verschillende media gelezen over een veelbelovende producent uit de Bourgogne. Toen ik diens wijn op een wijnkaart zag staan midden tussen allerlei wijnen die ik graag gedronken had besloot ik deze toch te kiezen. Dat viel vies tegen. Geen idee waarom deze producent zo opgehemeld werd. Jammer? Tuurlijk, maar ik had het niet anders willen doen. 

Als je verder wil, beter wil worden, moet je jezelf openstellen voor nieuwe dingen. In mijn geval nieuwe wijnen ervaren. Soms valt dat positief uit zoals bij de natuurwijnen die jullie binnenkort op deze site kunnen vinden, soms loopt het uit op een teleurstelling. Jammer dan. Als ik het niet geprobeerd had, zou ik het nooit geweten hebben. Ik hoop dat ik als onderdeel van het DGH-team nog heel veel teleurstellingen ga tegenkomen. 

Job Seuren

bekijk hier alle artikelen van Job

Rianne Ogink: Handenvol biodynamische koeienpoep
“Some career choices led me to this”. Dat is wat ik dacht toen ik op een blauwe maandag gefermenteerde schijt uit 132 opgegraven koehoorns stond te peuteren.
Rianne Ogink: Een primeur in Bordeaux
Even voor een dagje geen student, maar weer als sommelier op pad. Heerlijk was het! Met het team van wijnkoperij Okhuysen mocht ik de fameuze ‘en primeur’ wijnen proeven op de rech....
Job Seuren: De invloed van geur in een restaurant
In de eerste les van elke basiscursus wijn leer je een ding als eerste: proeven doe je met je neus. Ben je verkouden en je ruikt niks heb je ook niks aan wijnproeven, want je proef....