Seuren wil niet zeuren

Wijnland Duitsland

Steeds vaker word ik met mijn ouder worden geconfronteerd. Mijn kruin en haarlijn vereenzelvigen zich met elkaar, het ‘je’ in buikje is eigenlijk al een tijd geen onderdeel meer van het woord, enige vorm van verstrooidheid maakt zich zo af en toe van mij meester en ik betrapte mij erop dat ik het toch echt heel leuk vind om naar de Moezel op vakantie te gaan. Zo stonden we een paar weken geleden na 4,5 uur en een pittige snelheidsboete (let op die irritante provinciale Duitse weggetjes waar elke 100 meter een andere snelheid geldt!) in het heerlijk kneuterige Bernkastel waar men de nog kneuteriger kerstmarkt alweer aan het optuigen was. Voor eenieder die denkt: Bernkastel, dat is toch het hartje van de Moezel? Dat is toch volop reuring? Nee. Half november is er in Bernkastel en wijde omgeving absoluut niets te doen en dat maakt het zo heerlijk (u hoort de ouderdom die binnensluipt). Je kunt in alle rust geweldig wandelen, hebt restaurants en wijnbars voor jezelf en de bediening is dan ook extra bereid je te helpen. Die zitten namelijk ook verlegen om een praatje. Overigens kun je in de Moezel in tegenstelling tot alle verhalen dat er in Duitsland zo goed gekookt wordt erg middelmatig eten, tenzij je bij sterrenzaken de hoofdprijs betaalt. Dat maakt het niet minder mooi of gezellig. Je kunt namelijk overal erg goed en erg betaalbaar drinken en dat is voor wijnliefhebbers toch waar het voornamelijk om gaat. Ook heel prettig: hotels zijn erg betaalbaar. Wij verbleven in de recent gerenoveerde luxe kamers van wijngoed Dr. Loosen die weliswaar tot de duurdere van de omgeving horen, maar zeer de moeite waard zijn. Wijnen als die van Dr. Loosen zijn gelijk waar ik het over wil hebben, want wat mij betreft het schoolvoorbeeld waarom we Moezel wijnen moeten drinken. 

Duitse wijnen in het algemeen en Moezel in het bijzonder hebben in Nederland nog steeds een compleet verkeerde reputatie. Mijn ouders’ generatie denkt op voorhand dat de wijnen zoet zijn en mijn leeftijdsgenoten zien ze als duur. Dat zoet is compleet onzin, dat beeld is gebaseerd op onrijpe meuk uit de jaren ’70 die onze oosterburen bij ons dumpten, maar waar ze zelf geen druppel van dronken. Aldus de wijnboeren zelf. Dat Duitse wijn duur zou zijn is eveneens een verkeerd vooroordeel. Weliswaar is het door het marginale klimaat en hoge arbeidskosten lastig interessante wijnen onder de 10 euro te vinden, maar loop je in de Moezel door de wijngaarden (kruipen/klauteren is een beter woord), dan snap je gelijk dat wijnen niet voor 5 euro op de markt kunnen komen. Het is er zo stijl dat niet alleen machines er niet in kunnen, zelfs mensen moeten zich in bochten wringen om normaal rechtop te kunnen staan. Na een dag wandelen zijn je kuiten harder dan het voorhoofd van Zinedine Zidane, stel je voor dat je dat 365 dagen per jaar met kilo’s werktuig en druiven op je rug moet doen. Met dat in het achterhoofd: De allerbeste en allerduurste Grosses Gewächs (droge Grands Crus) uit de steilste en moeilijkste wijngaarden kosten hooguit 50 euro en voor minder dan 20 kun je ook al GG’s krijgen. Kom daar in de Bourgogne of Bordeaux maar eens om, een eenvoudige Macon is vaak al duurder. 

Een bezoek aan de Moezel is een trip van ontzag (en middelmatig eten, dus zorg voor een appartement met eigen keuken). Spontaan wil je de wijnboeren op je blote knieën danken dat ze met gevaar voor eigen leven dag in dag uit hun uiterste best doen voor jou de beste druiven te kweken. Je begrijpt bovendien niet hoe wijnen van dit niveau en met een compleet uniek en eigen karakter zo ontzettend betaalbaar kunnen zijn. Ja, er wordt ook fantastisch zoet gemaakt van alle niveaus, overigens vaak ook enorm ondergewaardeerd, maar de droge rieslings zijn de wijnen die Duitsland op het wereldtoneel onderscheiden. Enkele namen die je absoluut moet onthouden: 

  • Dr. Loosen via wijnkoperij Europa. Let vooral op de Erderner Treppchen en de Wehlener Sonnenuhr, maar ook de rotschiefer en blauschiefer zijn heerlijke kennismakingen. 
  • Biopionier Clemens Busch in Pünderich met zijn pure bloemige eigen stijl. Rothenpfad is mijn persoonlijke favoriet, maar alles wat ze maken gaat via de huig. Via Artisan Wines, de winkels van Les Généreux en andere importeurs
  • Heymann-Löwenstein, wiens wijnen misschien ietsje duurder zijn, maar 100% waard. 
  • Reinhard’s Roth Lay is uniek en wordt ook wel de Montrachet van de Moezel genoemd. 
  • AJ Adam, het jonge talent in een koelere zijtak van de Moezel. Iets technischer Duits, maar tot in perfectie.
  • Max Kilburg is nog zo’n talent die pas kort geleden het domein Geierslay van zijn vader heeft overgenomen. Tip van ex-topsommelier Roy Pelgrim en dus ook bij zijn huidige werkgever Anfors-Imperial te bestellen.
  • Niet te vergeten: Julian Haart. Voormalig leerling van riesling guru Klaus-Peter Keller en op zijn beurt weer leermester van Max Kilburg. Precisie tot in de haarvaatjes.


Helemaal toegeven aan de ouderdom wil ik nog niet. Mijn verzet uit zich in gympen waar wandelschoenen de talloze blaren zouden voorkomen en een diepe frons door de weigering een bril aan te schaffen. In plaats van de ANWB gids gebruik ik het mij geschonken boek Wijnland Duitsland, dat ondanks zijn oubollige titel en dito vormgeving een inhoudelijk sterke en interessante visie op de huidige Duitse wijncultuur is. Perfect voor de gewenste achtergrondinformatie en urenlange wandelroutes. 

De Moezel dus, voor iedereen die over zijn eigen ijdelheid durft te stappen om te profiteren van wat nu nog de goedkoopste beste wijnen ter wereld zijn.  

Job Seuren

bekijk hier alle artikelen van Job

Het pure van Chili
‘Het is een kas zonder dak’. ‘Het is een paradijs voor wijnmakers…’. Zomaar een paar superlatieven waarmee een van de belangrijkste wijnlanden ter wereld wordt aangeduid. Die laats....
Rianne Ogink: Hoe ik mijn baan inruilde voor een wijnkelder
Ik maak wijn! Een gek idee eigenlijk. De dagen in de wijnmakerij vliegen voorbij en door alle drukte realiseer ik het me niet altijd, maar ik maak gewoon wijn. Natuurlijk ben ik op....
Rianne Ogink: Wijnvrouwen van Bordeaux
Vaak krijg ik de vraag, “hoe is het om in een klassieke mannenwereld te werken zoals Bordeaux?”. Een uitspraak gebaseerd op een hoop aannames en vooroordelen, niet gek overigens. F....