Wat is de beste manier om wijn te kopen?

Toen Swiebertje en Malle Pietje nog in het echt bestonden was de wereld overzichtelijk. Zo om het half jaar kregen de burgemeester en de andere notabelen een uitnodiging van de wijnhandelaar in de naburige stad om weer eens gezellig langs te komen. Na duchtig proeven deden de heren dan enigszins aangeschoten hun bestellingen zodat ze ook de komende maanden niet mis zouden grijpen in de kelder.

Daar onder de grond was het ook overzichtelijk. De wijnwereld bestond uit Bordeaux, Bourgogne, Sherryland en het verre Port. Misschien nog wat buitengebieden als het exotische Châteauneuf-du-Pape, maar de welgedane heren zouden de wenkbrauwen bevreemd hebben opgetrokken als hun wijnhandelaar iets van verder weg zou inschenken.

Nu is via het wereldwijde web wijn van overal op de aardkloot te koop. Ideaal - voor wie weet wat ze wil. Het is je ter ore gekomen dat de 2019 van Domaine A. zo smakelijk is, je zoekt, legt in het virtuele winkelmandje, en voilà. 

Maar wat als je niet weet wat je wil? Of dat wel globaal weet, maar nog met naam en toenaam, nog zoekende bent? Als je een lekker frisse, droge maar niet zure en ook niet te dure witte wijn zoekt? Eentje die ook op het balkon van driehoog-achter smaakt alsof je je op het namiddagterras van je Zuid-Franse villa bevindt?

Het internet en de advertenties in kranten en tijdschriften beloven van alles, allemaal even kostelijk terwijl toch voor driehoog-achter-prijzen. Soms helaas met het aroma van de vuilniszak die ook al weer weken op het driehoog-achter-balkon staat te walmen, soms best te hachelen, maar zelden met dat beloofde luxueuze château-au-Méditerranée-bouquet.

Dan kun je toch maar beter even omfietsen naar de echte winkel. Zo eentje van baksteen met een deur en een toonbank. Niet die waar een mismoedige slijter in stofjas staat, die fluks bolknak achter het oor en glaasje ouwe klare onder de toonbank plaatst bij uw binnenkomst, maar waar een echte wijnhandelaar u welkom heet.

Iemand die weet van wijn, en van mensen, en met beide het beste voorheeft. Die snapt wat u zoekt, en daar een fles voor heeft die nog lekkerder blijkt te zijn dan u kon denken. Een wijnhandelaar die smakelijk kan vertellen over wijn, zonder onnavolgbaar technisch jargon, die u niet een fles probeert aan te smeren die net wat prijziger of moeilijker is dan u voor ogen had. Iemand wier nobel levensdoel is dat u tevreden de deur uitgaat, en nog tevredener thuis geniet van de wijn van uw dromen.

Nicolaas Klei

Bekijk hier alle artikelen van Nicolaas

Rianne Ogink: Handenvol biodynamische koeienpoep
“Some career choices led me to this”. Dat is wat ik dacht toen ik op een blauwe maandag gefermenteerde schijt uit 132 opgegraven koehoorns stond te peuteren.
Rianne Ogink: Een primeur in Bordeaux
Even voor een dagje geen student, maar weer als sommelier op pad. Heerlijk was het! Met het team van wijnkoperij Okhuysen mocht ik de fameuze ‘en primeur’ wijnen proeven op de rech....
Job Seuren: De invloed van geur in een restaurant
In de eerste les van elke basiscursus wijn leer je een ding als eerste: proeven doe je met je neus. Ben je verkouden en je ruikt niks heb je ook niks aan wijnproeven, want je proef....