Seuren wil niet zeuren: Einde jaar - De Grote Hamersma

Seuren wil niet zeuren: Einde jaar

Jaaropsommingen zijn vaak meer op verleden dan op toekomst gericht. In wijncontext betekent het bovendien meestal ‘kijk eens wat voor onmogelijk dure icoonwijnen ik dit jaar allemaal gedronken heb’. Ik zet Instagram dan ook een paar dagen uit. Nu is er natuurlijk niets mis met enthousiasme en is dit absoluut een jaar dat een vrolijk einde verdient, maar ik heb een andere suggestie dan de standaard feestlijstjes.

Ik hoef niet uit te leggen dat het voor een restauranteigenaar een bewogen jaar is, om over de kunst- en cultuursector maar niet te spreken. Juist daarom nu even positief. Hoe heftig ons leven ook werd onderbroken, we konden even tot rust komen. Al betekende dat soms van vroeg tot laat met krijsende kinderen op tien vierkante meter. Je hoefde in ieder geval niet op je werk excuses te maken dat je de schoenen en winterjas weer eens niet aangetrokken kreeg. En eerlijk: echt tijd voor je kids is ook wel eens fijn. 2020 is dan ook het jaar van de kleine schoonheden. Een stille wandeling door een anders roerige stad. Kraakheldere, streeploze luchten. Samen in slaap vallen en wakker worden. Uniek.

Zo is het me ook opgevallen dat tijdens etentjes met vrienden of familie de wijn een tweede plaats inneemt. Hoe fijn, speciaal of duur ook, (top)wijnen sneeuwen altijd onder bij het gezelschap en het moment. En zo hoort het ook. Het gebeurde zelfs dat door de gezelligheid niemand door had dat de Champagne kurk had. Roy Pelgrim, wat mij betreft de beste Nederlandse sommelier, zegt altijd dat de wijn onder het gerecht moet zitten, het gerecht moet dragen. Helemaal eens, maar deze feestdagen zou ik zeggen dat de wijn niet het gerecht, maar het moment moet dragen. Dus nu eens geen perfectionistische icoonwijn, maar eerlijke boerenwijn met liefde en aandacht gemaakt. Wijn júist voor de speciale momenten samen.

Philippe Defrance, Saint-Bris 2018, Bourgogne, Frankrijk. Wijnhandel Koninginneweg € 14.
Puur, koel, strak, fris. Het enige gebied in de Bourgogne waar niet Chardonnay, maar Sauvignon de hoofdrol speelt. Blind geproefd als serieuze Sancerre. Zuiver en precies.

Château Pech-Redon,  â€˜Les Cades’ 2019, Languedoc, Frankrijk. Vinoblesse € 12,50.
Gulle, eerlijke, zwoelwarme wildwijn. Zwijn met jeneverbessaus bijvoorbeeld. Als mensen het over een kloeke wijn hebben vind ik het altijd lastig te omschrijven, maar ik stel me zo voor dat deze wijn het is. Fraai detail: de wijnboer is een echte Galliër die op een van de mooiste plekjes van de Zuid-Franse kust kiest wijn te maken in plaats van de boel aan grote hotelontwikkelaars te verkopen.

Clemens Busch, Riesling ‘Vom Roten Schiefer’ 2018, Mosel, Duitsland bij verschillende winkels van Les Généreux zoals Jos Beeres € 17,95.
De stijle wijngaarden van de Mosel, dat is pas hard werken. Clemens en zoon Florian zijn bovendien bio-pioniers in dit gebied. De rode leisteen (schiefer) geeft hier rokerigheid, diepte, rijkdom, en toch is de stijl fijn, droog en mineraal. Al jaren favoriet.

Giuseppe Mascarello, Dolcetto d’Alba 2018, Piemonte, Italië bij Clarijs Fine Wine Selections ongeveer € 20.
De grote meneer achter de beroemde Barolo Monprivato weet zelfs van de minderwaardige Dolcetto een geweldig elegant, volkruidig glas wijn te maken. Fijn en nergens zwaar. Piemonte niet met een das om, maar met aarde onder de nagels.

Domaine de la Chevalerie, Bourgeuil ‘Peu Muleau’ 2014, Loire, Frankrijk bij verschillende wijnhandels via importeur De Vier Heemskinderen ongeveer € 17,50.
Die ietwat nukkige Cabernet Franc geeft in de handen van de familie Caslot wijnen met Bourgogne achtige velours elegantie. Fijntjes, spicy, kruidig, aards, bloemig rood fruit. Voor wie van licht rood met een beetje pit houdt. Eerlijk is het kernwoord.

Job Seuren

- Bekijk hier alle artikelen van Job -

Alle artikelen in de categorie:

Top 10 tempranillo onder 10 euro

De 10 allerbeste tempranillo wijnen onder de 10 euro nu te koop in Nederland. Maar er zijn nog veel meer lekkere tempranillo wijnen daarom vind je hier een totale opsomming van de beste en lekkerste ...

Top 10 tempranillo

Hier vind je de actuele top 10 tempranillo van alle door ons geproefde en beoordeelde wijnen nu verkrijgbaar in de winkel. Maar er zijn nog veel meer lekkere tempranillo wijnen daarom vind je hier een...

Rianne Ogink: Reality check

Oogst 2024 is van start! Dagenlang kratjes sjouwen, druiven snoepen, trossen sorteren en sleuren met onhandig zware slangen. Bijna was ik vergeten hoe het voelde. De spierpijn is genadeloos, de wekker...

Seuren wil niet zeuren: Einde jaar

Jaaropsommingen zijn vaak meer op verleden dan op toekomst gericht. In wijncontext betekent het bovendien meestal ‘kijk eens wat voor onmogelijk dure icoonwijnen ik dit jaar allemaal gedronken hebâ€...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.