Wijn bij Chocolade - De Grote Hamersma

Wijn bij Chocolade

‘Unexpected, unlikely, out of this world.’ Zo werd een wijn-chocoladereep-pairing beschreven in de nieuwsbrief van UK wijngoeroe Jancis Robinson. Dat is niet niks. 

We raakten helemaal benieuwd toen we zagen dat precies die chocoladereep ook bij ons in de Nederlandse super verkrijgbaar is: de Cru UDZUNGWA with nibs 70% uit Tanzania van het merk Original Beans, verkrijgbaar bij Ekoplaza (€ 4,65)

Nu nog de juiste wijn vinden. 

wijn bij chocolade

De klassieke keuze om chocolade mee te pairen is met PX sherry of versterkte wijnen als port. Maar hier bleek de magische combinatie uit een heel andere hoek te komen. 

De auteur van het artikel, Tamlyn Currin, doet uitvoerig verslag van haar bevindingen bij alle repen van het merk Original Beans. Original Beans geeft per reep een wijnsuggestie, maar soms wijkt Tamlyn daarvan af omdat ze die wijn toevallig niet voor handen had. 

Bij ‘onze’ reep, de Udzungwa, suggereert Original Beans een Vouvray (Domaine Huet, Le Mont Sec 2015), maar Tamlyn kiest lekker eigenwijs voor een volrijpe riesling uit de Moezel (Dajoar, Zenit Ben Der Riesling 2015). Dat bleek een schot in de roos: ‘Both the wine and the chocolate were beautiful by themselves. Together they were like a cello–violin duet, flavours playing, chasing each other, different but soaring. Saltiness, grapefruit, angles, silk, melons, fig confit and dark roast almonds. Powerful, long, and something I would try again and again.’

En nu wij! Eerst maar eens een stukje ‘kale’ chocolade proeven. 

De chocola: droog van substantie, met elegante bitters en een lekkere crunchy textuur. De smaak is intens, mokka, gemalen koffie, wat citrus. Het lekkerst is ’ie, als je een tabletje in je mond legt en er op sabbelt. 

De wijn: wij gaan Tamlyn achterna en kiezen voor een andere rijpe, riesling van Weingut Dr. Hermann & Günther Steinmetz, de Riesling Alte Reben ‘Ürziger Würzgarten’ 2016. Met mango, passievrucht, orange peel, tropisch fruit, appelflappenzoet met poedersuiker en tegelijkertijd een verbluffende, fijne frisheid. 

De combinatie: trapt af met super citrus! Gek maar op een of andere manier werkt het. Eindigt met warmere tonen, de koffiebitters spelen tikkertje met de zuren van de wijn. Mineraliteit knabbelt aan de crunchy nibs. Maf. Nemen nog een stukje, en nog een slokje tot alles op is. Laat ons een beetje verbluft achter, verlangend naar meer. Een bijzondere ervaring, en een origineel kado om wijn en reep samen te geven.

Blijf op de hoogte  van actuele vondsten, koopjes en favorieten van De Grote Hamersma! Schrijf je in voor 'Op De Proeftafel', onze tweewekelijkse nieuwsbrief. Met trends en tips over de beste wijnen in de Nederlandse schappen. En altijd genoeg inspiratie en wijntips tot de volgende nieuwsbrief.

Alle artikelen in de categorie:

Top 10 tempranillo onder 10 euro

De 10 allerbeste tempranillo wijnen onder de 10 euro nu te koop in Nederland. Maar er zijn nog veel meer lekkere tempranillo wijnen daarom vind je hier een totale opsomming van de beste en lekkerste ...

Top 10 tempranillo

Hier vind je de actuele top 10 tempranillo van alle door ons geproefde en beoordeelde wijnen nu verkrijgbaar in de winkel. Maar er zijn nog veel meer lekkere tempranillo wijnen daarom vind je hier een...

Rianne Ogink: Reality check

Oogst 2024 is van start! Dagenlang kratjes sjouwen, druiven snoepen, trossen sorteren en sleuren met onhandig zware slangen. Bijna was ik vergeten hoe het voelde. De spierpijn is genadeloos, de wekker...

Wijn bij Chocolade

‘Unexpected, unlikely, out of this world.’ Zo werd een wijn-chocoladereep-pairing beschreven in de nieuwsbrief van UK wijngoeroe Jancis Robinson. Dat is niet niks.  We raakten helemaal benieu...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.