Bij Patat, passen wijnen zoals rosé wijn, sauvignon blanc, chardonnay.
Een eerlijk antwoord van heel wat deelnemers aan het VK-avondeetonderzoek: af en toe is er patat als avondeten. Friet, frites, desgewenst, vaak aangevuld met ander frituurwerk. Gaan we daar wijn bij drinken?
De Febo biedt die service niet, maar wij als doorgewinterde flesontkurkers deinzen nergens voor terug. De WijnSpijsWijzer van De Grote Hamersma ook niet. Die greinst ons subiet in het gelaat met drie suggesties: Sauvignon Blanc, Chardonnay of frisse rosé. Daarvan vind ik het laatste voorstel het aardigste. Rosé is here to stay en daarbij wordt hij maar beter en beter. Dertig jaar geleden was rosé helemaal niet fris, alleen maar koud, mits hij uit de koeling kwam. Nu rinkelt hij door de mond met fijne zuren, schaterlacht met bessenfruit en maakt van zo’n avondje patat een verrukkelijke soirée. Neemt kroket en frikandel in een heupzwaai en ons erbij.