Collector’s item. Alleen voor liefhebbers en natuurvorsers. Ontsproten aan het brein en uit de wijngaarden van Jean-François (Fanfan) Ganevat, biodynamisch geweten van de Jura. Sommige fluisteren zelfs ‘van Frankrijk’. Ooit had ie even zijn inmiddels bedevaartsoord, La Combe in de Jura, verlaten om even naar Amsterdam te komen. Toen liep tout hoog gastronomisch Nederland uit. Sommeliers met witte, rode en rosé blosjes. Wijnjournalisten. Groupies.
Mondjesmaat zijn zijn wijnen verkrijgbaar. Omdat niet alleen wij hier in de ban zijn van de man maar ze zijn in meer steden fan van Fanfan.
New York: Ganevat op de kaart.
Singapore. Zekers.
Parijs. Bien sur.
Kopenhagen. Ja hoor.
Enfin. Speciaal materiaal dus. Speciale ontmoeting ook, omdat Jean-François zelf niet zo’n wereldreiziger is. Hij laat liever zijn wijnen het werk doen. Scheelt hem een jetlag, zodat-ie kwiek en monter in zijn wijngaarden aan de slag kan. Nu kunnen deze allang niet meer aan de vraag voldoen. Zodoende betrekt Fanfan ook druiven bij 'biogabbers' (zoals de importeur ze afficheert) uit Jura, Beaujolais, Bourgogne en Elzas en maakt er vervolgens in de Jura, inmiddels samen met zijn zus Anne, wijn van. Natuurlijk met eigen gisten, niet filteren, geen sulfiet. Enfin, the whole biodynamic shebang.
In dit geval heeft ie pinot noir op de kop getikt uit Elzas. Röntgenfoto van marmelade, gefermenteerde rozenbottels op een bedje van rozenblaadjes, kersenkijkdoosje met herfststilleven, eikeltjes op de voorgrond, truffel onder de grond, elfenbankjes als ballerina's en ongeduldig op de punt van hun fluwelen stoeltjes wippende dorstsleszuurtjes. Kortom, onalledaags en verrukkelijk