Aaldering. Maakt een puike bordeauxblend maar kan ook met Zuid-Afrika’s apengatje, pinotage, uit de voeten. Heel goed zelfs. Is de signaturedruif van de firma. Zijn sap mag ondertussen rijpen in een nieuwe, ondergrondse kelder die ruimte biedt aan 180.000 flessen die er in perfecte omstandigheden kunnen rijpen.
Boven de grond is het overigens ook goed toeven: Jacqueline, de jongste dochter van onze landgenoten Fons en Marianne Aaldering, runt samen met haar man Gert-Jan de hospitality-invulling van het domein. Proeven in een van de vierentwintig luxury lodges kan dus ook. Wij deden het hier. De 2022 oogst viel ons ten deel, gezeten aan een Spartaanse proeftafel.
Uiterst karakteristiek rood. Spicy, pittig rood en veel zwart fruit, wat interessanter en fijnvoetiger dit jaar. De rokerigheid van lapsang souchong-thee. Minzame mokka. Prachtige zuurstructuren.
Tannines? Aan een zijden draadje dat echter niet wenst te breken maar daarentegen voor een heerlijke houvast zorgt.
Jaco Parson, de nieuwe wijnmaker, bijgestaan door wijnconsultant tevens legende Kevin Arnold, hebben hun handtekening gezet in Aaldering’s signature.