KWV

Cabernet Sauvignon 'Heritage Collection' 2022
Geproefd op 25 november 2023

Drieënhalve eeuw monopolie van de KWV, de Kooperatieve Wijnbouwersvereniging van Zuid-Afrika, heeft ooit geresulteerd in een verbod op het importeren van Europese wijnstokken en een handel via het quotumsysteem dat pas in 1992 werd afgeschaft. Aldus was dit ‘Ministerie van Wijn’ al die jaren verantwoordelijk voor overrijpe, lang opgelegde rode wijnen, die ter plekke ‘dikfoet’ werden genoemd, en ook zo smaakten. En wit was al niet veel beter. Logge, slome, veelal geoxideerde narigheid, die geen enkele dorst konden lessen. Helemaal niet van de wijndrinkers buiten de landsgrenzen.

Maar het einde van de apartheid betekende ook het einde van de KWV als alleenheerser. De grenzen gingen open. En de ogen ook. Thans is KWV al decennia een energieke beursgenoteerde onderneming, deels in handen van zwarte ondernemers. Mogen we die zo nog noemen? Hoe dan ook, helemaal verantwoord en van deze tijd. En rood, wit en rosé die uit die zwarte handen komen zijn dat ook. Modern gebekte cabernet sauvignon. Cassis, kers, peper en een pepermuntje. Pit, zest & drive. Grip en zuren. Tannines met houvast zonder streng te worden. Ook de de verse 2022 oogst kwijt zich weer onvolprezen van zijn taak.

 

 

wine-score-star
Rood
- Western Cape - Zuid-Afrika
Producent: KWV cabernet sauvignon >
14,5%
vol
Duurzaam
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Jumbo € 7.99
wine-score-star
Rood
- Western Cape - Zuid-Afrika
Producent: KWV
cabernet sauvignon >
14,5%
vol
Duurzaam
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Jumbo € 7.99
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.