Een zeer oude bekende: de baronnen Ricasoli maken al wijn sinds 1141, en wij kennen de wijn ook al een hele tijd: de eerste zending van veertien vaten Brolio naar het buitenland vond plaats in 1620 plaats. Bestemming: Amsterdam.
Zeer klassieke chianti in de beste zin van het woord. Van druif sangiovese, geurend naar een mooie zonnige herfst, naar rood fruit. Elegant, deftig, een aangename ouderwetse strengheid. Slank, pezig. Heldere zuren, tannines met beet. We weten nooit zeker of we het mogen zeggen, want in Toscane vindt men dat het andersom is, maar toch: chianti die aan médoc doet denken.
Interessante voetnoot voor de druivenverzamelaars onder ons: sangiovese heeft hier gezelschap van colorino, een rode Toscaanse druivenfamilie (bestaande uit colorino americano, colorino del valdarno, colorino di lucca en colorino di pisa) met veel kleur en tannine. Krijgt de laatste jaren wat meer aandacht, omdat men hoopt dat hij kan dienen als Toscaanse petit verdot.