Opwindende, onalledaagse wijn van een druif die volgens oude geschriften teruggaat tot 7 november 1249. Op die datum werd in de boekhouding van de kerk in Casale Monferrato genoteerd dat ene Gugliemo Crova een stuk land werd toegewezen waarop hij slechts deze strikt lokale druif op mocht aanplanten. En niet omdat ie vieze wijn gaf. Aldus geschiedde en bijna achthonderd jaar later gebeurt dat nog steeds.
Op Tenuta Migliavacca in Piemonte treffen we Francesco Brezza. Biodynamisch sinds 1964, begonnen door zijn opa. Koeien heeft ie overigens ook. Maar wij bemoeien ons tegen zijn wijn aan. En met plezier. Voor de derde keer proeven we zijn grignolino, eerder waren al zijn 2015 en 2016 aan de beurt.
Gemaakt op groot gebruikt hout. Prachtig lichtrood. Bijkans transparant. Puur sap. Tegelijkertijd fleurig en mestig. Ongecompliceerd maar niet onbenullig. Dartele kersen in een rieten mand. Gedroogde pruimpjes op een bedje van stro. Zonnige kruiderij. Piepklein bittertje. Kwinkelerende zuren. Vervaarlijk hoge doordrinkfactor. Buitengewoon onderscheidend en smakelijk.