De familie Chionetti zit al lang in Langhe. In 1912 vestigden ze zich in Dogliani toen Giuseppe Chionetti de eerste wijngaarden met dolcetto (toen plaatselijk ook bekend als dozzette) in San Luigi kocht, de regio pal onder Barolo.
Inmiddels zijn ze er vijf generaties doende waarbij de toekomstige generaties niet uit het oog worden verloren. Enfin, je begrijpt het al: het zijn biologische wijngaardeniers. Aldus maken we kennis met hun kijk op dolcetto, de vrolijkste rode Piemontees. Minder zwaar op de hand dan grote broer nebbiolo.
Opgewekt zonder onbenul uit te stralen. Schooiert wat. Fluit op zijn vingers. Gat in zijn broek. Maar niet in zijn hand. Want sympathiek geprijsd, deze kwaliteit in ogenschouw nemend. Donkere randjes maar niet somber. Kloek en moedig. Even in de pan gebakken zwarte kersen, een zwiertje rokerigheid waait in. Warme herfst. Aardsere stijl. Pronte dolcetto met een enorme gioia de vivire.