Preignes le Vieux

Cabernet Cortis 'Terra Cogita' 2023
Geproefd op 6 september 2024

Net als bij de witte wijn van Terra Cogita gebruikt producent Preignes le Vieux hier een bijzondere kruising: ergens onderaan de stamboom is er overgrootvader cabernet sauvignon, maar pas na diverse huwelijken is er deze kruising ontstaan. Druivenkruisingen komen van nature voor, maar wijnuniversiteiten - en die zijn serieuzer dan het klinkt - maken ze ook.

Zulk soort in wijn gespecialiseerde landbouwuniversiteiten à la Wageningen proberen druiven te krijgen die bestand zijn tegen ziektes, tegen een kil en koud klimaat - of tegenwoordig juist tegen een opwarmend klimaat.

Slechts een enkele kruising schopt het zover dat hij ook door wijnproducenten in gebruik wordt genomen. Wat bestand zijn tegen ziektes en kou is éen ding, maar qua geur en smaak wint Moeder Natuur het vooralsnog meestal van de wetenschap.

Een bijzondere, leerzame rosé dus - en gelukkig ook een lekkere. Want je proeft in de verte de cabernet sauvignon-verwantschap, en vooral de kruidige, zonnige Zuid-Franse herkomst.

 

wine-score-star
Rosé
- Vin de France - Frankrijk
Producent: Preignes le Vieux cabernet cortis >
12,5%
medium
Duurzaam
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
De Monnik Dranken € 7.95
wine-score-star
Rosé
- Vin de France - Frankrijk
Producent: Preignes le Vieux
cabernet cortis >
12,5%
medium
Duurzaam
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
De Monnik Dranken € 7.95
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.