Alella, kleine DO in Catalunya. Ooit alleen goed genoeg om basismateriaal te leveren voor cava. Thans stilletjes zich aan het ontwikkelen tot wijnregio waar ook aantrekkelijke ‘stille’ wijnen vandaan komen. Van pansa blanca bijvoorbeeld, Catalaans voor xarel-lo, inderdaad een cavadruif. Producent Alta Alella speelt zich er in de kijker. Jazeker, met verbluffend goeie natuurcava's (zie ook hun Mirgin) maar ook met blanco's zonder bellen.
Ooit proefden we ook hun Tallarol en waren we bijna net zo verbaasd als Ferran Centelles, voormalig sommelier van El Bulli en Spanje-specialist voor wijngoeroe Jancis Robinson. Hij proefde deze natuurwijn en was ‘honestly impressed!’. Hij ging zelfs nog verder: de 2016 vond hij een van de allerbeste natuurwijnen die hij ooit geproefd had.
Zo ver willen we niet gaan met deze kijk op pansa blanca maar PB staat hier tevens voor Pico Bello. Blommig, witte perzik, wierookwuft, abrikoosnaampje, besjes, een stevige goudrenetgrip en kinkelende zuren.
Waarschuw vis, mosselen en garnalen plus knoflook dat het gedaan is met de rust.