Van een producent die inmiddels wereldwijd juichend wordt bejegend. Guide Bessane + Desseauve: ‘producteurs de très haute qualité, ceux qui sont les gloires du vignoble français’. Robert Parker 100 punten. Op de kaart bij onder andere de vaderlandse driesterrentempels De Librije.
Gewurztraminer is overigens de specialiteit van Tempé. Maar ook pinot gris is hem niet vreemd. Waar zijn Elzas-collega’s roestvrij-adepten zijn (naar verluidt krijgt 99 procent van alle wijnen uit de streek staal voor zijn kiezen) heeft Marc Tempé voor zijn wijnen een heel ander carrièrepad uitgestippeld.
Tempé zegt: ‘Roestvrij staal is koud, levenloos, laat wijnen niet ademen, voor lang rijpen op fijne lie heb je zuurstof nodig. Geen grote wijnen zonder houtopvoeding. Je kunt niets tot uitdrukking brengen in dood, inert materiaal. Bovendien is essentieel voor een grand vin: de rol van bacteriën en schimmels die niet alleen in de bodem maar ook in de wijnkelder leven.’ Zodoende ook: niet aanzuren, ontzuren, bijpoetsen met suiker dan wel oppeppen met gecultiveerde gisten. Kortom, Tempé heeft zo zijn eigen kijk op wijn maken.
‘Men verklaart hem voor gek; voelt zich getart,’ schreven de Vinoblessetjes al in 1997 toen ze voor de eerste keer met zijn kunsten kennismaakten. Toen duurde de liefde echter kort. Door een dispuutje over het transport stopte de aanvoer richting Nederland al in 2000. En daarna moesten we hier zestien jaar geduld hebben. Maar toen werd er ook afgekust, op schouders geslagen en ‘zand erover’ geroepen. En was er dan ook een mooier moment denkbaar dan de jubileumproeverij van Vinoblesse (maart 2016) om elkaar ten overstaan van alle liefhebbers weer de liefde te verklaren? Destijds was de 2012 erbij. Later proefden 2015 die de grens over werd gezet, waarvoor dank. ‘Fraîcheur in voluptueuze rondeur,’ verklaarde de importeur.
Inmiddels hebben we van de Zellenberg deze AmZelle aangereikt gekregen, uit het hete jaar 2019. Gerijpt op groot gebruikt hout en beloning schenkend in de vorm van rijpe peer, amandelspijs, marsepein, dat overgebleven stukje tarte Tatin de dag na het bakken als het eigenlijk nog lekkerder is. Hoe komt die truffel daar? En kraakt daar nou een hazelnootje?
Zoet en zuur en zacht en stevig. Rijk en ingetogen.
Le temp Tempé is here to stay.