Pounamu is terug. Daar proefden we veel eerder al de oogsten 2016 en 2017 van, respectievelijk pinot noir en sauvignon blanc. Wat je zegt: redelijk voor de hand liggende soorten uit Marlborough, het noordelijke wijnbouwgebied op het Zuideiland.
Maar ziehier de pinot gris van Fleur McCree. Inderdaad, dat rijmt en is dus extra leuk maar vooral de kwaliteit zorgt helemaal voor een lach om de mond. Met name omdat in die tussenliggende jaren de kwaliteit fiks omhoog is gegaan. Met dank aan het werken zonder herbiciden en pesticiden, schouderklopje ook voor het uitgekiende irrigatiesysteem dat ervoor zorgt dat er geen water verspild wordt, en een extra pluim bovendien voor het aantrekken van wijnmaker Eveline Fraser die eerder nog tekende voor de icoon-sauvignon blanc van Nieuw-Zeeland, Cloudy Bay.
En kan zij ook met pinot gris? Nou en of. Ananas en peer, even in de bakpan aangezet, lychees, abrikozen, nectarines en rozebottels, groene vijgen, een lichte rokerigheid en een geheimzinnige spicyness in de finale. Verrukkelijke, open, gastvrije wijn.
En die naam Pounamu?
Dat is Maori voor de groene jade die hier alleen op het Zuideiland is te vinden. Magische delfstof, dat spreekt. Volgens de oorspronkelijke bewoners vertegenwoordigt deze, afhankelijk hoe de stenen ervan gesneden zijn, de spirituele waarden en krachten van hemel en aarde en de sterren en de aarde.
Het jadegroen dat wij thans in handen hebben, heeft in ieder geval de vorm van een wijnfles waar deze pinot gris in zit.
En kijk aan, ja hoor, daar schittert de eerste ster al.