Montaignan. Een erg goede producent die vaste grond onder de voeten heeft in het warme zuiden. Van druif sauvignon blanc weten ze dat dit bepaald geen zonaanbidder is. Dan wordt ie veelal atypisch, saai en suf. In plaats van krakend groene appeltjes, koele kruisbessen, grapefruit met grip en citrus met een bite trakteert ie dan tropische tonen, rondingen en rijpheid en ontbeert ie die smaakpapilprikkelende zuren.
Montaignan blijkt echter ook een mooi (aanvoer)lijntje met het zuidwesten van Frankrijk te hebben waar sauvignon blanc, met name in Gascogne, een thuiswedstrijd speelt. En zo’n wijn zetten we dan ook thuis graag op tafel. Bij het steeds gangbaar wordende oestertje, een peperige rucolasalade, asperges of vis in zijn verschillende bereidingen, maar dan met name toch als ie zwemt in een frisse saus.
Ook de verse 2023 oogst laat zich wederom van zijn allerfriste kant zien. Half procentje minder alcohol dan de voorgaande editie. Zodoende meer ruimte voor dubbel gedopte tuinboontjes, koelverse doperwtjes, carpaccio van kiwi en een squeeze limoen.