De populariteit van de verdejo begon de druif voor de voeten te lopen. Zodoende proefden we vele, vele modelletjes die struikelend - en vaak ook helemaal niet - de finish haalden.
Een karig 7-tje voor de moeite. Kreunwerk uit Rueda. Gezucht klonk uit de slipstream, van copycats uit La Mancha waar de druif zich sowieso al niet erg op zijn gemak voelt, met name vanwege te warm. En troffen we ambitieuzere, en zodoende soms ook betere uitvoeringen dan vormde het prijskaartje weer een struikelblok.
Maar kijk nou eens aan: voor net aan tien eurootjes een bioverdejo van klinkklare kwaliteit. Fris, elegant, vief en sprekend. Over perzik, passievrucht en zachte appels, vlinderende yuzu. Vondstje.
Gemaakt door de familie Pita. Wat zullen we eens tussen zo'n broodje doen? Falafel. Zal prima gaan. En belasten we vanwege geen vlees ook het milieu niet. Lekker bezig zo.