We geven het eerlijk toe: als men ons vraagt naar de betere witte bewaarwijnen denken we niet direct aan die van druif arneis uit de Roero, Piemonte. De rode wijnen daar van druif nebbiolo, zeker. Ze zijn er wereldberoemd om, de barolo’s en barbaresco’s. Zelfs diverse barbera’s kunnen het lang in de kelder iuithouden.
Maar wit…Over de wijnen van druif arneis leerden we ooit dat die voornamelijk bestond omdat die witte druiven er nu eenmaal ook waren en de inboorlingen van Piemonte naast al dat plaatselijk rood ook wel eens bij wijze van verzetje een glas wit bliefden.
Maar bewaarwijn… Toch wel dus. Althans, hier bij Carretta. Van de arneis uit Canorei, hun oudste wijngaard. De prachtig rijpe druiven krijgen daarna een opvoeding in eikenhout.
Het resultaat: die frisse, kruidige arneis met dat karakteristieke vleugje munt krijgt door het hout en met de jaren een romige zachtheid en een bekoorlijke piets vanille. Zeer charmant. Vief en bij de pinken. Bewaarwijn, verre van bejaard.