Rondom gevulde albariño die duidelijk aantoont waarom de betere producenten ter plekke hun wijnen graag drinken na een jaar, of zelfs twee jaar, flessenrust. Dan geeft-ie meer diepte en lengte en minder gedartel en gespat.
Vleugje tropen, spatje abrikoos, partje gele appel, we krijgen iets met meloen van doen, prachtige zuren, citrusbittertje. Beschaafde editie.
Van een van de betere producenten bovendien. Wijnmaker Rodrigo Méndez is geen fan van die eendimensionale, uit de grond gestapte albariños die steeds meer de markt overspoelen en daarom vaak slechts eenvoudige (en zodoende ook te kostbare) dorstlessers zijn.
Méndez werkt biologisch. Predikt het credo ‘Eigen gisten eerst!’ Spontane vergisting. Na fermentatie zeven maanden op roestvrijstaal en deels (20 procent) op groot, gebruikt hout. Wijn met een verhaal: een buitengewoon goed verhaal.
Vertel nog eens. Maar schenk vooral ook nog een keer in. Want voordat we de rest van de doos nog een jaartje wegleggen, willen we deze proeffles nog wel een keertje proeven. Voor de zekerheid, zullen we maar zeggen.