Sauvignon blanc. Prijzige sauvignon blanc. En dat terwijl er niet eens ‘sancerre’ of ‘pouilly’ op het etiket staat. Zelfs niet eens uit Nieuw-Zeeland afkomstig. Laat dus maar. Sauvignon uit Zomaar Ergens, daar staan de schappen vol mee, voor veel minder geld.
Wie zich er toch, dankzij ons of andermans advies aan waagt, zucht verzaligd. Wat een verrukkelijke sauvignon!
Inderdaad. Wondermooi, wat de familie Niedrist – Ignaz en Elisabeth plus hun zoon Johannes en dochter Maria – tovert van 12 hectaren in Girlan (Cornaiano), Eppan Berg (Appiano Monte) en Gries, in de buurt van Bolzano en het meer van Caldaro.
Geen officieel biokeurmerk, maar biodiversiteit wordt gestimuleerd door het zaaien van bloemen, granen, kruidenplanten en klavers. De druiven worden met de hand geplukt en geselecteerd. Er worden geen herbiciden gebruikt en ook in de kelder wordt gewerkt zonder toevoeging van chemicaliën. Een wijs besluit. Vandaar dat uiltje op de etiketten?
Wat deze sauvignon blanc betreft: afkomstig van op het oosten gerichte hellingen in Eppan Berg (450-600 meter boven zeeniveau) en hellingen in Girlan op 440-500 meter. Vergisting op rvs met geselecteerde gisten van het landgoed, geen malolactische fermentatie. De jonge wijn rijpt zes maanden op zijn droesem, wederom in roestvrij staal, en op hout. Het resultaat is prachtig.
Ingetogen. Verfijnd, subtiel, ondanks de maar liefst 14 procenten alcohol. Veel rijp fruit (waaronder opgewekte limoen en grapefruit), sappig, een mond vol – en tegelijk echt sauvignon, fris als een dauwtrapperswandeltocht. Echt sauvignon, met daarnaast het karakter van z’n herkomst. Groots als de beste sancerre – maar in de verste verte geen lookalike, geen imitatie. Sauvignon anders.