Wie had gedacht dat zo’n simpele druif zo sjiek kon smaken? Druif chasselas heet in het Duits dan wel gutedel, maar volgens z’n geloofsbrieven is hij dat allerminst. Integendeel. De onderste regionen van het druivenproletariaat, deze oude Zwitserse druif. Hij wordt ook wel gebruikt om te eten. Lager kun je als wijndruif niet zinken.
Toch weet een enkele wijnboer, zoals Schoffit in de Elzas, er weergaas fijne wijn van te maken. Hier bij Harteneck zijn ze reuze serieus met puurnatuurwijn bezig, gebruiken nauwelijks sulfiet, geloven ze in biodynamie, dus de invloed van de kosmos op de druif, zijn officieel Demeter-goedgekeurd zelfs, maar dat verhindert hen gelukkig niet om bijzonder dartele wijn te maken. Geoogst bij volle maan op 26 september 2018, deze esoterische ranke chasselas.
Ook voor wie niet gelooft in biodynamie een vrolijk feest. Druiven met de dauw erop, proef je, lentevoorboden, groene kruiden, kittige zuren, kaboutertjeshartstocht. Geeft menig sjieke riesling beteuterd het nakijken.