Henri Bourgeois, tiende generatie van een wijnboerendynastie aan de oevers van sauvignonrivier de Loire, legt op het achteretiket uit wat een clos is: een ommuurde wijngaard. En laat ons proeven hoe bijzonder dat kan smaken.
Dat muurtje rond zo’n clos is meestal heel bescheiden, soms bijna symbolisch, maar het is er omdat ze in jaren, eeuwen, proeven ontdekten dat deze wijngaard de druif, de wijn iets extra’s geeft.
Werkt in Frankrijk, en werkt dat verbazing van velen ook elders – al hebben ze er daar niet eeuwen de tijd voor gehad. Maar ook hier in Nieuw-Zeeland maakt Henri Bourgeois sauvignon blanc waarin je de wijngaard proeft, sauvignon met iets eigens. Sauvignon blanc die subtiel Frans is, en toch echt Nieuw-Zeelands, maar niet zomaar Nieuw-Zeelands: het Nieuw-Zeeland van dit stukje grond.
Gul met de bekende groene sauvignongeuren, sappig fruit, fijne zuren – maar allemaal genuanceerder, diepgaander, rijker, terwijl je tegelijk dat beetje brutale, daadkrachtige, die frisse moderne aanpak van Nieuw-Zeeland proeft.
Heerlijke combinatie van traditie en toekomst.