La Marchesana

Minutolo 2023
Geproefd op 7 oktober 2024

Nee, zelfs wij hadden er nog nooit van gehoord, van druif minutolo. Dat hij tot voor kort door het leven ging onder de namen fiano aromatico of greco aromatico of fiano minutolo hielp niet echt.

Z'n nieuwe naam kreeg hij omdat uit DNA-onderzoek blijkt dat hij beslist een andere druif is dan  fiano of greco is.

Al wordt hij gebracht als een specialiteit van het Zuid-Italiaanse Puglia, was hij rond de millenniumwisseling bijna uitgestorven. In een wijngaard in het gebiedje Valle d'Itria, waar ook deze minutolo vandaan komt, ontdekte een oenoloog de laatste dappere stokken en behoedde ze voor verdwijning.

Er wordt gezegd dat dat aromatico in sommige van z'n namen een gevolg is van z'n aromatische, muscatachtige geur. Maar minutolo is geen lid van de grote druivenfamilie muscat, en in ieder geval deze geurt slechts heel behoedzaam op de achtergrond een beetje naar muscat. Verder zijn er vooral koele, verfijnde en subtiele geuren. Sappig fruit, citrus, nectarine, een vleug kruidigheid, munt... De importeur noemt ook meidoorn, maar we moeten bekennen dat we nog nooit een meidoorn geroken hebben.

Hoe dan ook: minutolo komt met stip binnen in de categorie Lekker Anders. Het ontdekken waard.

 

 

 

wine-score-star
Wit
- Italië - Italië
Producent: La Marchesana minutolo >
medium
Biologisch
Sterwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Schuttelaar Wijnen € 12.45
wine-score-star
Wit
- Italië - Italië
Producent: La Marchesana
minutolo >
medium
Biologisch
Sterwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Schuttelaar Wijnen € 12.45
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.