Podere le Ripi

Amore e Follia 2016
Geproefd op 5 januari 2020

Natuurvorser tevens koffietycoon Francesco Illy raakte in de ban van de regio Montalcino. Moest en zou daar een huis vinden. Lukte. Al deed ie er wel tien jaar over. Ach ja, haast is een slechte raadgever. En de Slow Food beweging kent immers ook zijn roots in Italië. Maar daar was ie dan: de Italiaanse versie van Droomhuis Gezocht leidde - nota bene zonder de hulp van Sybrand Niessen- naar een huis op een prachtig gelegen stuk land in “Orsia Valley,” UNESCO werelderfgoed-gebied.

Een vrijwel onbewoond, onaangeroerd stuk land, met alleen een schaapsherder en zijn schapen tot Illy er in 1998 zijn domein Podere Le Ripi stichtte. Koffiebonen werden druiven. Koffiemaker werd wijnproducent. Biodynamie -vanaf 2010- zijn houvast, gekoppeld aan de know how van Sebastian Nasello, hoofd wijnmaker.

Ziehier Amore & Follia, liefde die hand in hand gaat met gekte, volgens Francesco. Maar die hoe dan ook altijd resulteert in 'iets magisch.' En dit specifieke geval tot een onverwachte blend van syrah, merlot en een klein spatje sangiovese, de thuisdruif. Flink wat donkerte, koele pruimen en zwarte kersen, fikse tannines, wat nootmuskaat, laurierdrop, iets dadelzoet en - het kan geen toeval zijn- een espressobittertje na. 

Bekijk hier alle goed scorende wijnen van De Bruijn Wijnkopers
Podere le Ripi
Rood
Toscana - Italië
Te koop bij Prijs
De Bruijn Wijnkopers € 25,00
Rood
Toscana - Italië
Te koop bij Prijs
De Bruijn Wijnkopers € 25,00