Twee broertjes Danjou, Benoit en Sébastien. Ooit ontdekt op Vive les Vins Libres, een vin naturel proeverij in de Amsterdamse De Goudfazant. Al eerder ongerept zuiver rood en wit van ze geproefd. En gelukkig voor deze editie van De Grote Hamersma weer. Maar deze van pure macabeu kende ik nog niet. Een druif die meestal wordt ingezet voor extra blendvolume. Extra vulling voor wijnen die sowieso hun ambities op een laag druivenpitje hebben. Heeft gewoonlijk niet veel zelf meer te melden dan dat ie hard 'liters, liters!' roept.
Maar de wijnmaker die 'm apart neemt, 'm koestert en laat fluisteren kan er fascinerend wit mee maken. Romig en rozemarijnig. Verlegen perzik en peer. Een vanillestokje in boerenmelk. Salted karamel met nootjes en een limoenflintertje. Opvallende vulling voor een blanc die slechts 12 procent meet. Restaurants waar lekkere wijnen net zo belangrijk zijn als de inspanningen van de koks schenken 'm: De Klepel, Lastage, Beulings, Europa, Entrepot...Moet je je nog haasten ook als je zelf wat wilt kopen. Helemaal nu: bevalt nog beter dan de 2018-editie.