Les Monts de Juchepie

Chenin Sec 2018
Geproefd op 21 januari 2021

Wat doet een voormalig groothandelaar uit Vlaanderen in de Loire? Wijngaardenieren op een perceeltje van wat ooit zijn vakantiehuis was. Op een tuinstoel een stapel boeken doorwerken is er dus nu niet meer bij. Waar het wijn maken eerst werd overgelaten aan de buurman, zijn Mileine en Eddy Oosterlinck-Bracke thans zelf aan de slag. 

Erg makkelijk hebben ze het zichzelf niet gemaakt. Biologisch-dynamische wijn maken gaat – al moet je de natuur overigens zo veel mogelijk zelf haar gang laten gaan – niet vanzelf. Aldus wordt er met de hand geplukt en gebruikgemaakt van een ouderwetse, houten verticale handpers voor een zo voorzichtig mogelijke behandeling. In 2014 proefde ik hun 2010-oogst. Een uiterste precieze, delicate wijn. Verlegen peer, knipoog van een oogmeloen, het zoet van witte kandij van de snoepwinkel uit mijn jeugd. Mooie zuren die ’m prettig alert maakten. 

In de 2014 ging het zoetzure hand in hand met een zachte aardsigheid, bittertjes en vlezigheid van boven- en ondergrondse paddenstoelen. Mooier? Anders. Nieuwe smaakpatronen verweven zich: flor, gistigheid, anijs een zoute sherrytoets wordt aangeslagen die zachtjes in de afdronk blijft doorklinken. . 

Bekijk hier alle goed scorende wijnen van Bolomey Wijnimport
Domaine de Juchepie
Wit
Anjou - Frankrijk
chenin blanc >
14,5%
Biologisch-dynamisch Sterwijn De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Bolomey Wijnimport € 23,00
Wit
Anjou - Frankrijk
chenin blanc >
14,5%
Biologisch-dynamisch Sterwijn De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Bolomey Wijnimport € 23,00