Marco de Bartoli Lucido - De Grote Hamersma

Marco de Bartoli

Lucido 2022
Geproefd op 16 juli 2023

Op de weg van Marsala en Trapani naar het hek van huize De Bartoli waan je je in een wildwest tafereel. Droog, kaal en minuscule, lint bebouwde dorpjes waar je het hout kan horen kraken als je de auto überhaupt durft uit te stappen. Gelukkig is van al dat onheil voorspellende landschap niets merkbaar bij de bevolking (uiterst vriendelijk) en al helemaal niet in de wijnen van De Bartoli. 

Kraakhelder en puur als de naam doet vermoeden. Heeft daar niets mee te maken trouwens, Lucido refereert aan de kloon van de lokale cataratto. Niet een gebruikelijk doffe, maar heldere schil. Als voortrekkers van bio en bovendien ook authentieke traditionele marsala gelden de De Bartoli's als baken in de duisternis. Het vorige oogstjaar dat we beoordeelden (2021) was slechts 12% alcohol. Toch was de bijna Bourgondische Lucido uiterst verteerbaar en tegelijkertijd mond vullend intens. Geurige Siciliaanse citroen, verveine, veldboeket, opwekkend fris en toch vriendelijk zacht. Een verademing tussen de zondoorstoofd rijke witte buren.  

Weliswaar zet deze verse oogst weer een serieuze 13,5 procent op de teller maar Lucido wordt nergens log of loom. Integendeel. Vieve nectarines, peer, wilde perzik, amandeltjes, citroenzest, een bijkans knapperige ziltigheid en een ongebreidelde energie. 

wine-score-star
Wit
- Sicilia - Italië
Producent: Marco de Bartoli catarratto >
13,5%
medium
Biologisch
Sterwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Vinoblesse € 15.95
wine-score-star
Wit
- Sicilia - Italië
Producent: Marco de Bartoli
catarratto >
13,5%
medium
Biologisch
Sterwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Vinoblesse € 15.95
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.