Les Pierres Écrites 3 Coquelicots - De Grote Hamersma

Les Pierres Écrites

3 Coquelicots 2019
Geproefd op 21 februari 2021

Pierre Rassin. Hij studeerde ooit om geschiedenisleraar te worden, ging niet voor de klas staan maar achter het fornuis. Daar is ie waarschijnlijk veel met wijn gaan koken want hij raakte daar helemaal van in de ban. Dermate zelfs dat nog een studie oppakte: de zakelijke kant van de wijnindustrie. Dan mevrouw Rassin, Coralie voor vrienden. En daar heeft ze er veel van. 

Niet zozeer vanwege haar eerste studie (ze heeft een PhD zonne-energie; rijmt overigens) maar omdat zij wijnmaker is geweest bij grote namen in de Rhône als Jaboulet Aîné en goudhaantje François Villard. Met dank aan haar man overigens die zijn werk vaak mee naar huis nam en haar tot omscholing inspireerde. Of ze tussen de bedrijven door nog tijd hadden om andere dingen te doen vertelt de geschiedenis niet. Wel dat hij ook Pierre ook wijn wilde gaan maken, een studie wijnbouwkunde ging volgen en praktijkervaring ging opdoen bij Domaine de Gonon in Saint-Joseph, bepaald ook niet de laagste in de plaatselijke pikorde. 

Enfin, dan moet het er op een gegeven moment toch van komen: begin 2016 kochten zij hun eigen domein in de Loire, in Montlouis, en veranderden de naam van Domaine Flamand Deletang in 'Les Pierres Écrites'. Aldus werd er sprake van een soort dubbel eerbetoon: de vorige eigenaar had zijn mooiste cuvée vernoemd naar de inspanningen van zijn grootvader die een toonaangevend archeoloog en publicist was op het gebied van Noord-Afrikaanse rotsschilderingen, Les Pierre Écrites.  En Coralie en Pierre schrijven er inmiddels wijngeschiedenis mee.

Dankzij 5 hectare chenin blanc in Montlouis en 3 hectare daarbuiten in de Touraine AC met de de blauwe lokalen gamay, cabernet franc, grolleau en côt. Zoals voor de hand ligt tot ons gekomen via de hele biologische shebang, hand geplukt, lage opbrengsten, natuurlijke gisten en minimale interventie. De officiële certificering wordt dit jaar verwacht. 

Vervolgens dan maar hopen dat het ook nog eens tot lekkere wijn heeft geleid. Meteen ter geruststelling: dat is zo. En dat predicaat geldt voor rood en wit. Vooralsnog is op het moment van proeven en schrijven Les Pierres Écrites de Loire-ontdekking van 2021, al is het jaar nog jong. 

Eerste kennismaking was met deze 3 Coquelicots, de drie klaprozen. Wellicht een verwijzing naar het trio gebruikte druiven? In ieder geval resulteert deze in klappen voor het resultaat dankzij - we blijven maar even in het jargon - twee wijnmakers die het klappen van de zweep kennen. Volstrekt karakteristiek Loire-rood. Bessenknikkers uiteengejaagd door een bramenstuiter. Spatten, bijna vonkend, alle kanten op. Koele kersen, groene randjes maar niet onrijp, sappige zuren, ontkenning van zoet. Op naar de pure cabernet franc van Les Pierres Écrites. Daar wordt vast ook geschiedenis mee geschreven.  

wine-score-star
Rood
- Vin de France - Frankrijk
Producent: Les Pierres Écrites côt >gamay >grolleau >
13,5%
medium
Biologisch
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Farmer Wijnen € 14.99
wine-score-star
Rood
- Vin de France - Frankrijk
Producent: Les Pierres Écrites
côt >gamay >grolleau >
13,5%
medium
Biologisch
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Farmer Wijnen € 14.99
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.