Inmiddels zijn we al jaren te spreken over de chardonnay van Montaignan. Welbeschouwd klonk de loftrompet toen we voor het eerst kennismaakten met deze producent via de 2018 oogst.
Daarna ging de kwaliteit alleen maar verder omhoog om daarna constant op niveau te blijven presteren, resulterend in bijbehorende Sternoteringen. Een kleine greep uit onze loftuitingen: ‘Ruimhartig trakterend op zuidfruit. Abrikozen deden hun ronde, perzik deelde uit, rijpe appel verscheen op appel.’
Wijnmaker Frédéric Garrabou tapt via het achteretiket min of meer uit hetzelfde vaatje: ‘Met een intens boeket van appel met wat boterbeloftes. In de mond fijn knapperig en fruitig, en fijne rondingen.’ Wat het voorgaande oogstjaar betreft voegden wij daar aan toe ‘dat het eiken zich niet onbetuigd liet.’
Enfin, dat min of meer hetzelfde vaatje laat nu wat minder van zich spreken. Fruit vooruit, minder plankjes. Slaat zodoende de spijker op zijn kop voor diegenen die zijn, haar of hen chardonnay wat viever en frisser wenst.