Salicutti Piaggione - De Grote Hamersma

Salicutti

Piaggione 2016
Geproefd op 28 februari 2022

Aandoenlijke foto op de website van de importeur: Francesco Leanza, oude baas (letterlijk) is vereeuwigd met de nieuwe baasjes, Sabine en Felix Eichbauer. Naar verluidt fungeert hij nog steeds als druivenfluisteraar. Simpelweg, omdat hij zijn sangiovese al zo lang kent. Toch verraste het 'm dat zijn stokken nog zo veel meer in petto bleken te hebben, nadat de biodynamie die de Eichbauers voorstonden de intrede had gedaan in de wijngaarden. Iedere druif apart plukken en bestuderen vond hij eerst wat overdreven, totdat bleek dat zo minutieus werken zijn vruchten afwierp. 

Eerst maar eens kennismaken met deze Piaggione, een slechts 1,2 hectare grote wijngaard die, evenals Teatro, een privé-microklimaat tot zijn beschikking heeft in de vorm van een eigen bos. Maar al snel zie ik door de druiven dat bos niet meer. Daarom maar even mijn oor te luisteren gelegd naar wat de inhoud van de fles te vertellen heeft. Een verhaal over een oogstjaar 2016, het jaar van de warme zomer die gevolgd werd door een koele herfst. Het bleken de ideale omstandigheden voor een buitengewoon goede oogst voor heel Toscane. Met uitschieters naar boven, zoals deze Piaggione.

Spontane en natuurlijke vergisting. Geen hulp van buitenaf. Voorzichtig houtgebruik. Brunello di montalcino op rode slofjes op een koele granieten vloer. Fluks, levendig, slank, fris rood fruit, heel klein zoetje, mini-specerij, afdronk tot in lengte van dagen. Wordt eveneens bejubeld door Wine Spectator (94/100), Robert Parker (95/100) en Fallstaf (96/100). Ook de 2015 oogst die luistert naar de naam Teatro is een aanrader. Koop meteen kaartjes zou ik zo zeggen maar schrik niet van de prijs. Maar voor € 155,00 zit je wel eerste rang. 

wine-score-star
Rood
- Brunello di Montalcino - Italië
Producent: Salicutti sangiovese >
15%
vol
Biologisch-dynamisch
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
The Wine Connection € 99.00
wine-score-star
Rood
- Brunello di Montalcino - Italië
Producent: Salicutti
sangiovese >
15%
vol
Biologisch-dynamisch
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
The Wine Connection € 99.00
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.