Bij de Orange Naturalmente van pinot grigio zit de spanning er goed op (zie ook daar). En ook rood laat zich gelden. Multitalent merlot ontmoet de inheemse eigenheimer raboso, een druif die al drieduizend jaar louter in de Piave-vallei, Veneto rondhangt en veelal tot proseccodienst gedoemd was. Maar ook daarin is zijn rol uitgespeeld.
Inmiddels is er in de regio nog hooguit twee procent van de wijngaarden met raboso aangeplant. En ook bij Di Stefani klaarblijkelijk. Die hebben 'm zelfs een fikse rol toebedacht (in deze blend 46 procent). En dat pakt zeer smakelijk uit. Na zes maanden in amfora en een jaartje op klein eiken treffen we een monter in zijn vel zittende natuurrode. Kersen met wat eigenzinnige zuren, bessen pakken uit en frambozen stralen. Een en ander klink wat zoetsappig en de zoveelste 'fruitbom' maar dat is niet het geval. Aardsheid en tanninegrip zijn gekoppeld aan doordrinkbaarheid en onalledaagsheid. Interessante producent deze De Stefani.