Maury, dat kent u - voorzover er iemand op de hoogte is van het bestaan van dit obscure gebiedje in de ruige Roussillon - van vin doux naturel. Natuurlijk zoete wijn, zoals banyuls. Portachtig.
Deze echter is sec, droog. Niks geen wijnalcohol toegevoegd om de gisting te stoppen waaardoor onvergiste druivensuikers overblijven, maar gewoon droge rode wijn. Hoewel, gewoon…
Druif grenache wordt hier in het verre zonnige Zuiden van Frankrijk zo prachtig rijp dat hij indrukwekkende hoeveelheden druivensuikers weet op te bouwem, druivensuikers die allemaal vergisten tot alcohol. 15% maar liefst.
Dat kan mis gaan. Dat gaat vaak mist. Logge wijn krijg je dan, met alcohol die rauw de keel schraapt. Niet hier. Alles prachtig in evenwicht, en de grenache schittert, met z’n geuren van kers en cacao, van specerijen en zomerzon. Druif carignan geeft er een stoer tintje aan, stoer als het rotsige landschap hier. Een wijn vol zomer om koude winteravonden te verwarmen.