Arretxea - De Grote Hamersma

Arretxea

2019
Geproefd op 8 mei 2022

Bordeaux, dat kent iedereen, maar al die andere wijngebieden die daar in de schaduw van Bordeaux in Zuidwest-Frankrijk liggen… Wie heeft er bijvoorbeeld ooit van Iroulégey gehoord? Terwijl ze daar, in Frans Baskenland,toch ferme, statige, bordeauxachtige wijnen maken.

Met zelfs wat bordeauxdruiven: 10% van de welbekende cabernet sauvignon en 20% cabernet franc, in het geval van deze Arretxea. De in het Baskisch veel voorkomende x spreek je uit als tsj; Arretsja.

Verder is dit, net als het eveneens onbekende pareltje madiran, een wijn van druif tannat.

Tannat, dat doet denken aan tannine. En inderdaad, daar heeft druif tannat er veel van. Jong wat stroef en weerbarstig dus, deze wijn, die wat doet denken aan een hereboerenbordeaux, landelijk en deftig, maar omdat de tannine prachtig in evenwicht is met het rijpe rodebessenfruit, ook een voorbode van een lang en gelukkig leven. Bewaarwijn met karakter, deze irouléguy. Hoog tijd om ‘m te ontdekken.

wine-score-star
Rood
- Iroulegy - Frankrijk
Producent: Arretxea cabernet franc >cabernet sauvignon >tannat >
12,5%
vol
Biologisch-dynamisch
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Anfors-Imperial € 24.25
wine-score-star
Rood
- Iroulegy - Frankrijk
Producent: Arretxea
cabernet franc >cabernet sauvignon >tannat >
12,5%
vol
Biologisch-dynamisch
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Anfors-Imperial € 24.25
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.