Het plaatsje Saint Émilion is mooi, het omringende wijngebied ook, maar met de wijnen gaat het minder. Hoe mooi ze ook kunnen zijn, de wijnen van de andere oever, van Médoc, worden immer als dé bordeauxs beschouwd.
Médoc, dat zijn de beroemde grands crus, de wijnen van voornamelijk de wereldberoemde cabernet sauvignon. Saint Émilion heeft ook grands crus, maar zoveel, en van verschillende rangen en standen, dat niemand ze serieus neemt: zelfs de bonusbordeaux uit de budgetadvertentie heet grand cru!
Het antwoord op al die vooroordelen is simpel en duidelijk. Een glas van deze saint émilion. Statig, deftig, verfijnd. Geurend naar het rode fruit van de 60% cabernet franc, de verfijnde voorouder van cabernet sauvignon, duur leer van de 35% merlot en de stoere inborst van 5% malbec. Daaronder huist een waaier aan subtiele geuren en smaken.
Proef langzaam, proef de volgende dagen nogmaals. In de loop van vele dagen toont de wijn steeds nieuwe vergezichten, ontvouwen zich nieuwe geuren en smaken. Een grote bordeaux. Eersterangs.