Als we het hebben over cabernet en merlot, dé bordeauxdruiven, bedoelt iedereen altijd cabernet sauvignon en merlot. Over de voorvader van cabernet sauvignon, cabernet franc, heeft bijna nieman het. Langs de Loire, en in Noordoost-Italië mag hij een hoofdrol spelen, verder slechts een bijrol. Bordeaux en alle bordeauxachtigen wereldwijd bestaan voornamelijk uit cabernet sauvignon met daarbij merlot, en hooguit een klein deel cabernet franc.
Toch werd in de 19e eeuw cabernet franc als de belangrijkste bordeauxdruif beschouwd. Minder krachtig dan cabernet sauvignon, maar verfijnder, subtieler.
En daar hadden ze gelijk in. Proef maar eens deze weergaloos mooie saint émilion van half merlot - de belangrijkste druif van saint émilion - en half cabernet franc. Eén en al aristocratische verfijning. Nu al een groot plezier, dat beelden oproept van 19e-eeuwse dames en heren in gala, aan tafels met zilver en kristal op het damast, maar hij is nog jong en gaat de komende jaren nog meer complexiteit bieden.