Golan Heights Winery Gamla Cabernet Sauvignon – Merlot - De Grote Hamersma

Golan Heights Winery

Gamla Cabernet Sauvignon - Merlot 2018
Geproefd op 23 mei 2022

Ik zat even te struinen in de archieven van De Grote Hamersma en ontdekte een rode wijn genaamd Gamla. Uit 2017. Gemaakt van nota bene sangiovese. Dit keer staat er opnieuw een Gamla op de proeftafel. Uit 2018. En verrek: hij is gemaakt van cabernet sauvignon en merlot. Het blijkt dat Gamla een merknaam is van Golan Heights Winery, waaronder verschillende wijnen worden gemaakt. 

Verwarrend? Nee hoor. Dat wordt het pas in Amerika. Daar werden de Gamla-wijnen succesvol geïmporteerd. Voor Golan Heights Winery reden genoeg om de Gamla-serie zelf op de markt te brengen in The States. Dat vond de lokale importeur en marketeer niet zo sympathiek, en die claimde vervolgens dat hij het recht op de naam Gamla had. Hij won ook nog eens de bijbehorende rechtszaak. En zo kan het dat de Gamla-serie in Amerika op de markt verschijnt onder de naam Gilgal. Daarnaast zijn er in Amerika inmiddels ook weer wijnen die Gamla heten, alleen die worden dus niet meer gemaakt door Golan Heights Winery. Kan je het nog volgen?

We hebben in ieder geval te maken met een koosjere wijn gemaakt van gelijke delen cabernet en merlot. De verloren rechtszaak in de Verenigde Staten heeft er in ieder geval nog niet toe geleid om ook het gebruik van Amerikaans eiken aan banden te leggen. Deze Israëlische Bordeauxblend rijpt twaalf maanden op Frans én Amerikaans eiken. 

Wat in het glas zit, zit goed in elkaar. Gedistingeerd met een klein zoetje in de afdronk. Maar ook frisse frambozen, zonnige bessen en knalrode aardbeien met karamel en laurier. Het type rood dat ik zou aanraden bij de geroosterde bietjes in amandeltechina uit Jigal Krants TLV Vegan.

wine-score-star
Rood
- Galilea - Israël
Producent: Golan Heights Winery cabernet sauvignon >merlot >
14,5%
medium
Duurzaam
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
De Monnik Dranken € 16.95
wine-score-star
Rood
- Galilea - Israël
Producent: Golan Heights Winery
cabernet sauvignon >merlot >
14,5%
medium
Duurzaam
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
De Monnik Dranken € 16.95
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.