Italo Cescon

Manzoni Bianco 'Madre' 2018
Geproefd op 28 juli 2022

Manzoni bianco. Ook wel bekend als incrocio manzoni. Klinkt exotisch maar betekent niets anders dan kruising. En dan niet van twee snelwegen, maar in dit geval van twee druiven. Resultaat van wat experimenten in de jaren dertig van de vorige eeuw. Plaats van handeling: de oudste wijnopleiding van het land, in Conegliano. Daar meende professor Luigi Manzoni dat het kruisen van prosecco en sauvignon blanc tot interessant wit zou kunnen leiden. 

Maar de professor lette niet op of had misschien al te veel gedronken. In plaats van sauvignon blanc gebruikte hij de pollen van cabernet sauvignon, zodat hij met een donkere druif kwam te zitten. De laatste tijd lees je ook wel eens over artsen die gespecialiseerd zijn in kunstmatige inseminatie en zich ook 'vergissen.' Enfin, ander verhaal. 

Dit is een mislukt experiment dat goed heeft uitgepakt. Gedroogde gele appels en abrikoos, mandarijn, geroosterde nootjes, bittere sinaaasappelschil, manzanillazilt, specerij, zon en citrus. Zeer, zeer fraai. Wordt toegejuicht in de Gambero Rosso 2020 (de hoogst mogelijke notering: tre bicchieri). Zet aan tot nog een glas nemen. Oppassen met oversteken daarna. Er gebeuren zo veel nare ongelukken waarbij kruisingen in het spel zijn.

Bekijk hier alle goed scorende wijnen van De Bruijn Wijnkopers
Wit
Veneto - Italië
manzoni bianco
14%
Biologisch De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
De Bruijn Wijnkopers € 39,25
Wit
Veneto - Italië
manzoni bianco
14%
Biologisch De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
De Bruijn Wijnkopers € 39,25