Druif bobal komt al eeuwen voor hier in Valencia en nog wat buurgebieden in Oost-Spanje, en al die tijd heeft niemand ooit een aardig woordje over ‘m gezegd. Vreemd. Want de druif doet het daar goed, onder de hete Spaanse zon.
Maar de wijnboeren misten kennis en kunde, en misten het vermogen, het geld, om te investeren in zorgvuldig wijnmaken. Van bobal werd wijn voor alledag gemaakt. Maar nu er geïnvesteerd kan worden in wijngaardbeheer, kelderapparatuur, kunde, kennis, kan er prachtwijn worden gemaakt van druif bobal.
Meestal levert dat fijn rood op, geurend naar rood fruit en zware shag, maar hier hebben we van doen met een stevig gespierder exemplaar. Single vineyard 'La Cierva'. Donker, ruig, stoer. Geurend naar donker fruit, koffie (robusta, uiteraard), cacao. Spaanse zon, kruiden, specerijen. Warme wijn voor koude dagen. De 2019 die we vorig jaar beoordeelden, vonden we al heel goed. Met dank aan wat extra hulp uit de eikenhouthoek is deze 'verse' 2020 helemaal hartverwarmend.