Domaine Uchida Cuvée Phéromone NV - De Grote Hamersma

Domaine Uchida

Cuvée Phéromone NV 2020
Geproefd op 18 december 2022

'Voor de nieuwsgierige drinker' meldt de importeur. 

En dat zijn we. Naar Osamu Ochida, een Japanse wijnmaker die behalve met stokjes ook vaardig is met wijnstokjes. Na vele, vele wijnomzwervingen vond hij zijn plek in Bordeaux, nota bene als directe buurman van Château Mouton Rothschild in Pauillac. Wat zullen die hebben opgekeken. Van zijn erf waarop scharrelkippen scharrelden, het aftandse schuurtje waarin hij in oude wijnvaten zijn eigen sojasaus maakt. Maar misschien meer nog zullen zij zich verbaasd hebben over zijn wijn.

Importeur David Bolomey - die sowieso al faam geniet als ontdekker en curator van Franse wijncuriosa - maakte voor het eerst kennis met Osamu's wijnen in Londen. 'Love at first sight' zoals hij zelf opbiecht. Die liefde verlangde echter geduld: het was wachten op het moment dat deze beschikbaar kwamen. En toen dat het geval was, gebeurde er iets onverwachts: er kwamen aanvragen voor de wijnen van Domaine Uchida van over de hele wereld. De meeste? Uit Bordeaux. 

Bleef er nog iets voor Nederland over? Gelukkig wel. Restaurant Coulisse en Entrepot in Amsterdam waren er als de kippen bij (pun intended) om ze op hun kaart te zetten. Wij stelden ons tevreden met een proeffles. En tevreden werden we, van een 100 procent cabernet sauvignon die is samengesteld uit de oogstjaren 2020 en 2021. Een 'degradatie' tot nederige Vin de France zonder oogstjaar op de fles (NV) was het gevolg. Maar dat staat een buitencategorie kwaliteit niet in de weg.

'Een ervaren proever meende dat ie een piepjonge Montrose in het glas had' liet Bolomey weten. Nu hebben we wel eens vaker ervaren proevers de plank zien misslaan. We mogen graag vertellen over wijnmakers die tijdens blindproeverijen hun eigen wijnen niet herkenden. Over de champagnespecialist die gelukzalig zuchtte toen hij zijn favoriete Cristal in het glas meende, terwijl het later Dom Pérignon bleek. Over de Engelsman Harry Waugh, wijnhandelaar en voormalig directeur van het beroemde Château Latour, die als antwoord op de vraag: ‘When was the last time you mistook a bordeaux for a burgundy?’ antwoordde: ‘Not since lunch.’ 

En over Gerard Basset die ooit verklaarde slechts wijnliefhebber te zijn daarmee zijn status als wijnkenner ontkende. Terwijl hij wat dat betreft toch alle recht van spreken had. Als we een voetbalmetafoor zouden maken, was hij (Basset is in 2019 op de veel te jonge leeftijd van 61 overleden) te  vergelijken met Cruijff, Van Basten, Messi en Ronaldo in een. Overdreven? Integendeel. 

Basset was de enige die tegelijkertijd Master of Wine en Master Sommelier was, een Wine MBA bezat, een studie Master of Science Winemanagement afrondde en Wereldkampioen Sommelier was. Daarbij werd hij in 2013 door Decanter, het meest toonaangevende wijnblad ter wereld, gekozen tot Man of the Year en was hij eigenaar van TerraVina, een luxe wijnhotel in Southampton. Ook het Engelse koningshuis lustte klaarblijkelijk wel een glaasje en benoemde hem tot OBE, Officer of the Order of the British Empire. Toch niet mal voor een jochie dat in 1977 op zijn twintigste naar Engeland kwam om de Europacup wedstrijd Liverpool-Saint-Étienne bij te wonen. 3-1 overigens. Liverpool door naar de vierde ronde. Hoe dan ook, proefpanellid Harold mocht diverse malen het genoegen smaken om samen met hem te proeven.

Zo ook in Lyon waar hij in 2013 met hem Antic Wines bezocht. Dat is een wijnwinkel in de Rue du Boef die zich het beste laat omschrijven als het vinologische equivalent van de uitdragerij van Malle Pietje. Voor wie de tv-serie Swiebertje niet meer heeft meegemaakt: denk aan een rariteitenkabinet vol beeldjes van kabouters, vogelskeletjes, andere bric-à-brac, droge worsten aan de zoldering en wijnen die gebroederlijk door elkaar staan. 

Uitbater Georges Dos Santos bleek echter allesbehalve Gekke Henkie. In 2010 werd hij uitgeroepen tot beste caviste van Frankrijk en als flying sommelier – zoals hij zichzelf noemt; het staat ook op zijn etalageruit - is hij een graag geziene gast op internationale evenementen. Samen met Basset proefde hij een tiental biologische, biodynamische en vin nature wijnen uit Frankrijk, een specialisme van Dos Santos. Blind, dat spreekt. 

Tijdens de onthulling bleken dit onder andere Domaine Rieffel Sylvaner Grand Cru uit de Elzas. Uit de Loire was Fief Boire van Domaine Saint Nicolas geschonken. En uit de Languedoc belandde een zeldzame (en zeldzaam lekkere) grenache gris van Le Roc des Anges in het glas. Wat rood betreft werden er onder meer La Reine Gamay van Labet Julien/Rotalier uit de Jura, Château de Plaisance Chaume La Croix Pistolle uit Anjou en een Corsicaanse Clos Signadore ontkurkt. De liefhebbers maken daar nu maar vast even een notitietje van.

Aan het eind van de sessie zei Basset terwijl zijn pretoogjes glinsterden:

‘You know Harold, it is so comfortable to step out of your comfort zone every now and then; I didn’t recognize any of them.’

Harold besloot daarna dat ie nog harder zou moeten gaan studeren en was nieuwsgierig hoe Basset deze 'tweede wijn' van Osamu zou hebben geduid. En ook wat hij van zijn 'eerste' zou vinden, Cuvée Miracle 2020, een Haut-Médoc. Zo zie je maar weer wat een bijzonder glas wijn allemaal los kan maken. 

wine-score-star
Rood
- Vin de France - Frankrijk
Producent: Domaine Uchida cabernet sauvignon >
13%
vol
Biologisch-dynamisch
Sterwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Bolomey Wijnimport € 44.00
wine-score-star
Rood
- Vin de France - Frankrijk
Producent: Domaine Uchida
cabernet sauvignon >
13%
vol
Biologisch-dynamisch
Sterwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Bolomey Wijnimport € 44.00
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.