Ignaz Niedrist

Südtiroler Sauvignon ‘Porphyr & Kalk’ 2021
Geproefd op 17 september 2023

Maar even kennismaken met Ignaz Niedrist. Bijzondere naam toch? Bijzondere wijnmaker bovendien met 12 hectaren tot zijn beschikking in Girlan (Cornaiano), Eppan Berg (Appiano Monte) en Gries,  in de buurt van Bolzano en het meer van Caldaro. Inderdaad, bepaald niet het minste terroir. 

Ignaz en zijn vrouw Elisabeth kregen in 1989 het wijngoed onder hun hoede. En inmiddels worden ook zoon Johannes en dochter Maria klaargestoomd om het wijnstokje over te nemen. Daarmee worden ze de zoveelste generatie Niedrist die wijn gaat maken met zowel lokale als internationale druiven. Natuurlijk heeft de familie het goed voor met de natuur. Weliswaar kennen hun wijnen geen biologische certificatie maar 'duurzaamheid' is er een groot goed. 

Biodiversiteit wordt gestimuleerd door het zaaien van bloemen, granen, kruidenplanten en klavers. De druiven worden met de hand geplukt en geselecteerd. Er worden geen herbiciden gebruikt en ook in de kelder wordt gewerkt zonder toevoeging van chemicaliën. Een wijs besluit. Wellicht verklaart dat ook het uiltje dat alle etiketten siert. 

Ook die van deze sauvignon blanc, afkomstig van op het oosten gerichte hellingen in Eppan Berg (450-600 meter boven zeeniveau) en hellingen in Girlan op 440-500 meter. Vergisting op rvs met geselecteerde gisten van het landgoed, geen malolactische fermentatie. De jonge wijn rijpt zes maanden op zijn droesem, wederom in roestvrij staal, en op hout. Het resultaat is prachtig. 

Slow edition. Ingetogen. Cool, calm & collected kruisbessen. Een kneep grape. Een bergmist geweven van sluiers van perzik, limoenrasp, appel in yuzu, vers geplukte zuring en coquille-zoet-zilt. spicyness en witte peper. Nergens dat nerveuze, gejaagde en oppervlakkige waardoor zoveel sauvignon blancs scheeftrekken om in plaats van dorstlessend juist vermoeiend te zijn. 

Bekijk hier alle goed scorende wijnen van JoostWijn
Wit
sauvignon blanc >
13,5%
Sterwijn Duurzaam De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
JoostWijn € 24,50
Wit
sauvignon blanc >
13,5%
Sterwijn Duurzaam De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
JoostWijn € 24,50