En dan stappen we beste wensen wensend in het Grote Grijs van januari. De echte winter, de taaie tijd van afwachten, het bijden van de tijd. Hoe komen we er doorheen? Met goede wijn en lekker eten. Zuurkool bijvoorbeeld. Wat drinken we erbij?
Duitse zuurkool
Eerst eens kijken hoe we de zuurkool bereiden. Wie namelijk meteen ‘Riesling!’ roept, denkt wellicht aan de Elzasser zuurkool. Of de Duitse. Die niet gestampt wordt maar na afgespoeld te zijn (!) urenlang gaart met ui en eendenvet. Ja, daar smaakt Riesling perfect bij.
Maar in de Elzas en bij ons is het garnituur, de worst(en), net zo belangrijk. Dan kun je ook denken aan wijn van wat minder opvallende druiven, Scheurebe, Sylvaner of gewoon een Pinot Blanc.
Voorts is er de typisch Nederlandse gewoonte om zuurkoolstamppot te ‘verrijken’ met zoete zaken, zoals banaan of ananas. Niet mijn ding, maar in veel huishoudens een hoogtepunt. Het vineuze antwoord daarop is Gewurztraminer. Zonder puntjes op de u als het uit Alsace komt; Fransen zeggen toch al u tegen een u, net als wij, en daarmee anders dan de Duitsers. Hoe dan ook, het kruidig aromatische van Gewurz en de vaak friszoete smaak pakt zo’n stamppot helemaal in en de tafelaars erbij.
Supermarktwijnen voor bij zuurkool met banaan en/of ananas
Wat betreft Dry January kennen wij vriend H., die al eind oktober aan wie het wel of niet wil horen luidkeels en uitvoerig verkondigt dat hij dus in januari alcoholloos door het leven gaat, en hoe goe...
Kersthoofdgerechten, wat drinken we erbij?
Wijntips voor de meest populaire kersthoofdgerechten, door Onno Kleyn. Gourmetten, Zalm uit de oven en Beef Wellington. Gourmetten Hoewel, gourmetten is vaak voor- en hoofdgerecht in één. Wat drink ...
Kerstvoorgerechten, wat drinken we erbij?
Kerst komt eraan, met zijn feestelijke etentjes. Dan is het combineren van gerechten met wijn extra belangrijk. We nemen de komende weken telkens drie klassieke gerechten op de korrel, vandaag de voor...
Zuurkool, wat drinken we erbij?
En dan stappen we beste wensen wensend in het Grote Grijs van januari. De echte winter, de taaie tijd van afwachten, het bijden van de tijd. Hoe komen we er doorheen? Met goede wijn en lekker eten. Zu...
Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.