Het gros van de droge, witte supermarkthuiswijnliters komt uit deze contreien. Kun je rustig kopen. Keurig van kwaliteit, bijna allemaal van dezelfde producent. Maar er wordt ook ambitieuzer wit gemaakt in Gascogne. Bij Ménard bijvoorbeeld. Die wensten hun Cuvée Marine meer spanning en complexiteit mee te geven.
Ambitieuzer, maar gelukkig niet in de zin van ‘we gaan eens laten zien dat we hier ook moeilijke duur smakende wijn kunnen maken’. Nee, wijnmaakster Elisabeth Prataviera wil ons laten proeven hoeveel plezier zo’n eenvoudige gascogner kan bieden met wat zorg en toewijding.
Vervaardigd van de inheemse colombard, de eveneens Zuidwest-Franse gros manseng met z’n kruidige geuren, en sauvignon blanc, waar u vast wel eens van hebt gehoord.
Tintelend fris als een dauwtrapwandeling op een mooie lentemorgen. Met ook nog een ouderwets lichtvoetige 11 procent alcohol, zodat je onbekommerd bij kunt schenken en toch je 10.000 stappen haalt.