Job Seuren: Natuurwijn

Ken je ze ook? Van die mensen die gestopt zijn met roken en nu als Jehova’s getuigen hun geloof bij anderen opdringen. Een soort ‘born-again-gezondheids-Christians’, mega irritant. Zo ben ik dus ook als het om natuurwijn gaat. Pakweg vijftien jaar geleden toen ik om de wijnhoek kwam kijken beperkte natuurwijn zich in Nederland nog tot een paar Vleck en De Loods-adepten. Als een puber vond ik het leuk me een beetje tegen de gevestigde orde af te zetten, las de boeken van Alice Feiring en dronk mijn eerste Overnoy, Métras en Anglore in Café Schiller. Op de meest klassieke Bordeaux reis vond ik in Florien Kleine Snuverink een mede lotgenoot die het net als ik leuk vond om mijn collega-snobisten te kietelen met ongezwaveld vineus vuurwerk.

    Inmiddels is de hype geen hype meer, steken natuurbarretjes als paddenstoelen de kop op en is het middel het doel van houthakkersshirts dragende knotjeskapsels zonder deodorant geworden. De trend is compleet omgeslagen van conventioneel naar compleet ondrinkbaar. Je ziet, puberaal ongenuanceerd ergens tegenaan schoppen kan ik nog steeds prima, nu echter tegen hetgeen dat ik voorheen zo propageerde. Toch irriteert het me wel, mensen die zonder verstand van zaken wijnen aanprijzen vol vluchtige azijnzuren, met muissmaak of vergist druivensap dat vooral bestaat uit putlucht en boerderijgeur. Uit moreel superioriteitsgevoel is nog nooit iets goeds gekomen, dus ook geen lekkere wijn.

    Begrijp me niet verkeerd, mensen met een overtuiging moedig ik van harte aan. Zonder passie geen ontwikkeling. Ook het uitgangspunt dat voeding en dus ook wijn zo puur mogelijk is zijn juich ik toe, liever geen pakjes, zakjes of gemodificeerde E-nummers. Zorg alleen wel dat je weet wat je doet en waar je het over hebt. Klassieke Bordeaux uit principe afkeuren is net zo erg als zonder nadenken bestrijdingsmiddelen spuiten. Zorg eerst dat je weet hoe de basis werkt, dat je die onder controle hebt. Daarna kun je uit overtuiging een andere keuze maken anders blijf je het kind met het badwater wegspoelen en het wiel opnieuw uitvinden.

    Ik verkoop graag natuurwijn. Ganevat, Métras, Bain, Lotte Wolf, Bottes Rouge, ze staan ook bij ons op de kaart. Natuurwijn moet geen doel zijn, het is een manier om wijn te maken. Juist omdat een natuurlijk werkende wijnboer zo weinig hulpmiddelen mag gebruiken, moet deze perfect weten wat hij of zij doet en er zijn er maar weinigen die dat echt top kunnen. Die toppers mogen dan ook wat kosten, want voor vakmanschap mag betaald worden. 

Ok, echt ‘gestopt met roken’ ben ik niet, ik ben niet ‘born-again’. Ik dacht het licht te hebben gezien, maar dat dacht ik wel vaker en werd toen weer met de neus op de feiten gedrukt. Natuurlijk of niet, wat er gemaakt wordt moet gewoon goed zijn. Dus ja, iedereen aan de natuurwijn. Maar wel een beetje lekker graag.

Job Seuren

bekijk hier alle artikelen van Job

Alle artikelen in de categorie:

Top 10 rood uit Sicilië

Hier vind je de actuele Top 10 rode wijn uit Sicilië van alle door ons geproefde en beoordeelde wijnen nu verkrijgbaar in de winkel. Maar er zijn nog veel meer lekkere rode wijnen uit de Sicilië daa...

De opkomst van online wijnwinkels

In de afgelopen jaren is de populariteit van online wijnwinkels enorm toegenomen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun favoriete wijnen vanuit hun luie stoel te bestellen.Deze trend is niet alleen ...

Top 10 rood uit Stellenbosch

Hier vind je de actuele Top 10 rode wijn uit Stellenbosch van alle door ons geproefde en beoordeelde wijnen nu verkrijgbaar in de winkel. Maar er zijn nog veel meer lekkere rode wijnen uit de Stellenb...

Job Seuren: Natuurwijn

Ken je ze ook? Van die mensen die gestopt zijn met roken en nu als Jehova’s getuigen hun geloof bij anderen opdringen. Een soort ‘born-again-gezondheids-Christians’, mega irritant. Zo ben ik dus...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.