Seuren wil niet zeuren: Vitamine D wijn - De Grote Hamersma

Seuren wil niet zeuren: Vitamine D wijn

Nou hè hè, eindelijk. Er zijn weer sneeuwvlokken van enige substantie gevallen. Naast het koffie- en glühwein uitje was er heel even een extra excuus om de deur uit te gaan. De teleurstelling en frustratie van een winterseizoen lang ongebruikte ski’s en snowboards zette zich voor één avond om in een euforisch sneeuwballengevecht. Waar was ik? Ik deed niet mee.

Het was mijn Vughtse jeugd samengevat in nog geen 24 uur. Terwijl vriendjes en klasgenootjes de sneeuw opzochten, ontvluchtten wij nieuw jaar en carnaval door naar Zuid Frankrijk te gaan. Klinkt spannend, maar echt, in de winter is er op het Franse platteland geen zak te beleven. Zeker niet voor kinderen. Tijdens het kringgesprek op maandagochtend gaf ik mijn beurt binnen een halve minuut door aan iemand die wel leuke dingen gedaan had, of in ieder geval deed alsof.

Ik kan mij dan ook totaal niet inleven in hen die zich deze winter voelen alsof ze van een arm ontdaan zijn. Geen skivakantie? Jammer dan, het spijt me. Wie ik wel volledig begrijp zijn de mensen die compleet in de put zitten nu hun vitamine D niet van nature wordt aangemaakt in oorden als Thailand of Zuid-Afrika. Ik voel voor jullie. En voor mezelf trouwens ook, want Zuid-Afrika is mijn grote buitenlandse liefde. Ik woonde er twee jaar van mijn adolescente leven en zoals ze zeggen: je kunt wel weg uit Afrika, maar Afrika gaat nooit meer uit jou. 

Nu is er bij ons weinig gezelligheid met alle door de overheid opgelegde maatregelen, maar stel je een wijnboer in Zuid-Afrika voor. Daar is de verkoop van alcohol momenteel verboden, maar zegt de president doodleuk: compensatie? Nu even niet. Toerisme weg, lokale verkoop nul. Resultaat: massa ontslagen van mensen die toch al geen sociaal vangnet hebben. 

Wees gerust, dit is geen politiek manifest. Wel vraag ik me vaak af wat ik kan doen en in dit geval is het makkelijk. Dry januari was ik sowieso al niet aan begonnen, dus mijn goede voornemen voor 2021: elke derde fles die opengaat is er een uit Zuid-Afrika. De overvolle wijntanks staan ze daar aan de lippen. Het is een beetje als de postcodeloterij: je doet iets goed voor een ander en hebt er zelf ook nog profijt van. Je kunt natuurlijk de skivakantie naar huis halen met een alpenwijn en kaasfondue, maar haal je niet liever de zon in huis? Hier zijn in ieder geval een paar geweldige voorbeelden die het je erg makkelijk maken:

Boschkloof Cabernet Sauvignon-Merlot 2018. Boschkloof net buiten Stellenbosch is buurman van het beroemde De Toren en Reyneke. Sinds kort is jongste generatie Reenen Borman hier wijnmaker. Reenen is een van dé talenten van Zuid Afrika met onder andere het hele speciale Patatsfontein. Deze Bordeauxblend laat proeven dat hij ondanks escapades buiten Stellenbosch het familiedomein niet in de steek gelaten heeft. Gul, zwoel, vulling, bessen, pruimen, chocola, ruimhartige houtrijping. Waanzinnig veel wijn voor het geld schreef ik in mijn notities een paar maanden geleden. Voor wie van een stevige winterbarbeque houdt.

Voor het iets delicatere palet is er Donovan Rall. Je zou het niet zeggen als je deze beer zag, maar zijn wijnen zijn complex en elegant. Topcuvées AVA in Chenin en Syrah waren dé Zuid Afrikaanse ontdekking tijdens wijnbeurs Cape Wine twee jaar geleden, maar ook de ‘gewone’ rode blend deed smaakpapillen klapperen tijdens een blindproeverij eind vorig jaar. Rijp bessenfruit, zwarte kersen, schwarzwalder kirsch, chocola, fijntjes, gepolijst, zoete speculaaskruiden met een frisse vegetale ondersteuning die de wijn een opliftend steuntje in de rug geeft. 

Wijnen en wijnmakers is als honden en hun baasje. Je kunt in de wijn het karakter van de wijnmaker proeven. De warme, lieve Nederlanders Erik en Mariëtte zijn verantwoordelijk voor de Groot Parys wijnen op hun resort in het zonovergoten Paarl. In hun wijnen proef je het plezier dat ze in het leven hebben ook al kent dat leven voldoende uitdagingen. Het zijn stuk voor stuk opgewekte vriendelijke wijnen zonder enige pretentie. De Vatgegis Chenin is wat hij zegt; gul, sappig, rijp Chenin Blanc fruit op houten vaten gegist. Rijp, comfortabel abrikozenfruit en sappige meloen met een vleugje limoen en krakende hazelnoten. Vettig maar niet te, eenvoudigweg lekker. 

De Semillon van Boekenhoutskloof is al jaren een van de witte Zuid Afrikaanse favorieten. Wat een feest als je dan hoort van het nieuwste project van Jean Smit (ex-Boekenhoutskloof) en David Curl. Uit dezelfde Franschoek wijngaard maken ze met hun Damascene witte wijn van Semillon en Semillon Gris. Wijnstokken die deels ouder zijn dan de Grote heer Hamersma zelf met aanplant in 1962 en 1942. 

Job Seuren

bekijk hier alle artikelen van Job

Alle artikelen in de categorie:

Top 10 rosé onder 10 euro

Welkom bij De Grote Hamersma, waar we de top 10 rosé wijnen onder de 10 euro presenteren. Ontdek betaalbare rosés die je smaakpapillen zullen verrassen zonder je portemonnee te belasten. Onze select...

Groene rosé

De zon draait al weer warm. De natuur heeft weer kleur op de wangen. En daarmee neemt ook de dorst naar de vrolijkste aller wijnsoorten toe. Alle seinen staan weer op groen voor rosé. Nog even voor a...

Top 10 pinot grigio onder 10 euro

Hier vind je de actuele top 10 pinot grigio onder 10 euro van alle door ons geproefde en beoordeelde wijnen nu verkrijgbaar in de winkel. Maar er zijn nog veel meer lekkere tempranillo wijnen daarom v...

Seuren wil niet zeuren: Vitamine D wijn

Nou hè hè, eindelijk. Er zijn weer sneeuwvlokken van enige substantie gevallen. Naast het koffie- en glühwein uitje was er heel even een extra excuus om de deur uit te gaan. De teleurstelling en fr...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.