Corona is niet weg, dat kan een reden zijn. Want veel slimme aanpassingen die ons er vooral tijdens lockdowns doorheen sleepten zijn er nog. Ook in de wijnwereld. Online wijnproeverijen, bijvoorbeeld. Dat scheelt een hoop gedoe. Alles vanuit de luie stoel, of je nou wijnliefhebber, wijnprofessional of wijnmaker bent. Al dat reizen en slepen met flessen kost geld. Transport, overnachtingen, diners. Online proeven is veel efficiënter. En duurzamer.
Zo langzamerhand ontstaat er een tweedeling. Toen de coronateugels gevierd werden, lieten we ook alle remmen los. Gingen we weer massaal elkaar opzoeken, handen schudden, knuffelen en wijnflessen van hand tot hand doorgeven. Letterlijk vieren. Besmettingen door het dak - who cares, het is oorlog. Veel belangrijker. Een beetje zoals in het begin van de pandemie, toen we onze kelders vulden met veel te dure flessen en die dagelijks inschonken alsof morgen niet bestond. De wijnweek begon bij ons steevast een paar dagen eerder dan anders. Ongeveer tegelijkertijd startte het online werken. Het thuisbezorgen. Het luie en soms oersaaie leventje tussen de eigen muren. Gek werd ik er van.
Wat zei ik? Een tweedeling.
Want nu zijn er online wijnevenementen die niet per se online meer hoeven - vanwege corona. Maar die bewust zo organiseerd worden. Voor thuisgebruik, maar meer nog voor de professionele wijnwereld. Vooral om redenen van duurzaamheid. Van kostenbesparing, van efficiency. Een inkijkje.
Ga maar na, online wijnmakers ‘bezoeken’ en bevragen is een stuk eenvoudiger dan dat jij op pad moet om je er lijfelijk naar toe te bewegen. Hoe dat met de wijn zit, vraag je je misschien af, want: Er moet toch geproefd worden? Correct. Dat gaat doorgaans met van die handige - soms onhandige - buisjes. Heel soms, als het EU-budget ruim genoeg is, met hele flessen. Maar dat heb ik pas één keer meegemaakt.
Vanuit de Elzas was er vorig jaar zo’n initiatief: Vins Alsace. Die zijn weer terug naar af, behalve dat ze er een hele dikke website aan overgehouden hebben. Dan is er bijvoorbeeld Hopwine, een virtuele wijn-en drankenbeurs. Een samenwerking tussen een creatief bureau en een ‘sample maker’. Beide Frans. Die blijven doen wat ze deden. Een virtueel evenement waarbij je wel echt proeft, is de leus. Dat doe je uit monsterflesjes die op verzoek worden toegestuurd. Die kennen een inhoud van 40 en in het ergste geval slechts 20 cl wijn. En dat is weinig, hoor. Een snuifje, een minimaal slurpje, en weg is het. Dat proeft niet echt makkelijk. Ik meldde me aan voor ‘The organic week fair’ maar moet daarbij eerlijk toegeven dat het proeven dan toch vaak later gebeurt. Op een moment dat het jezelf goed uitkomt - op zich ook wel weer een voordeel.
Zo niet bij Green Wine Future 2022, daar wil je als wijnpro wel voor achter de pc schuiven. Dit online evenement is de meest ambitieuze milieuconferentie ooit georganiseerd voor de wijngemeenschap. Volledig digitaal, simultaan uitgezonden in het Engels, Spaans, Frans en Italiaans, vanuit acht verschillende plekken op aarde. Met sprekers als Barack Obama, Al Gore en Kofi Annan. Bam!
Een bewuste keuze om het virtueel te organiseren, vertelt Pancho Campo, een van de oprichters: ‘Het is een van de meest milieuvriendelijke manieren om evenementen te organiseren omdat het de CO2-voetafdruk aanzienlijk verlaagt…’ ‘...en het is veel kosteneffectiever.’
Weest gerust, vrij naar de Amerikaanse ADHD-chef Eitan Bernath: Ik houd het in de gaten, zodat jij dat niet hoeft te doen. En dan volgt daar, na het event van 23 tot en met 26 mei, ongetwijfeld een uitgebreid verslag van. Ben je weer helemaal bij. Alvast graag gedaan.
PS: Als je dan toch de smaak van online sessies en thuis proeven te pakken hebt, check dan eens De Grote Hamersma Wijncursus. Krijg je negen hele flessen bij. Heb je nog wat te delen ook. En dat leert een stuk lekkerder.
Niels van Laatum
Bekijk hier alle artikelen van Niels
mede mogelijk gemaakt door Airtender, maximum taste minimum waste