Quinta dos Murças

Minas 2017
Geproefd op 23 november 2021

Minas. Niet schrikken: verwijst naar water. Maar in dit geval gaat het om de vijf bronnen die van macrobelang zijn voor het microklimaat van deze hoog boven de Douro gelegen terrasvormige wijngaard waar de touriga nacional van dienst staat aangeplant. Die is in handen van Esporão, een dynamische wijnproducent die het klimaat een meer dan warm hart toedraagt. 

Hun hoofdkwartier kennen ze overigens in de Alentejo waar je beslist hun biodynamische vlaggenschip moet bezoeken. Wellicht schenken ze daar ook deze Douro rode van pure touriga nacional uit 2017. Voor port, waaraan de regio zijn faam dankt, was het een briljant jaar. En laat de touriga nacional daarvoor nou een van de hoofdbestanddelen zijn. Over kwaliteit heeft deze Minas zodoende ook niet te klagen. 

Opvallend elegante, op fruit gemaakt tinto de huisstijl van EsporãoRijpe kersen, mollige frambozen, volle pruimen, zonnige bes. Dankzij vlezige tannines en fijne zuren soepel en behaaglijk zonder slap te worden. Of ze er in het overigens prachtige bezoekerscentrum van Esporão ook gehaktballetjes van venkelworst met paprikasaus bij serveren valt te bezien. Dat gerecht komt uit mevrouw Hamersma's eigen kookboek Mevrouw Hamersma Verzamelde Recepten en maakte zij, nadat ook zij een nipje uit de proeffles had genomen. 

Daar selecteerde ik voor haar boek zuidelijk Frans bij. Maar mevrouw Hamersma, die als het om wijn-spijs gaat ook altijd goed oplet, meende dat ook dit wel eens 'een prima combinatie zou kunnen zijn'.  Niet veel later kon ik dat alleen maar volmondig beamen. En om de wijn zich helemaal thuis te laten voelen, dronken we er wel nog een glaasje water bij. 

Bekijk hier alle goed scorende wijnen van D-Vine , Proefhuys Voorburg
Rood
Douro - Portugal
Te koop bij Prijs
D-Vine € 14,00
Proefhuys Voorburg € 14,00
Rood
Douro - Portugal
Te koop bij Prijs
D-Vine € 14,00
Proefhuys Voorburg € 14,00