Waarom is Champagne zoveel duurder dan wijn?

Een kennis had champagne in de aanbieding gezien.

“Is dat wat?”

“Een keurige schuimwijn”, antwoordde ik, “maar er is beter voor minder geld. Neem bijvoorbeeld de biodynamische crémant van Eugène Meyer, uit de Elzas, vervaardigd volgens de methoden en beginselen van de champagnewetten, met fijne zuren als in de beste champagne, omgeven door rijp, vol fruit of de sekt van Bernhard Koch, vervaardigd van champagnedruif pinot meunier, teer roze van kleur, teer en verfijnd van geur."

“Ja maar”, mopperde de kennis, “dat is geen champagne!”

Dat hebben ze daar in Champagne goed voor elkaar. Al eeuwen. Wat je ook voor prachtige prikwijn schenkt, iedereen nipt zunigjes. Maar laat de kurk knallen van een fles met het magische woord champagne op het etiket, en iedereen is per direct in hoger sferen. Ohlala. Wat een luxe, wat een weelde.

En dat kan zeker zo zijn. Champagne verkoopt op de naam, je betaalt voor de naam. Maar die naam dankt z’n faam niet aan niks. Champagne zou niet al eeuwen beroemd zijn als het niet bijzonder was. Champagne, die onherbergzame, vaak wat troosteloze streek daar in Noordoost-Frankrijk, kan mousserende wijnen leveren met een verfijning, complexiteit en diepgang die z’n weerga niet kent.

Maar dan moet de producent wel z’n best doen. Van het werk in de wijngaard totdat de fles de deur uit gaat letten op duizend kleine details die samen grootse wijn maken.

Menigeen komt niet verder correcte schuimwijn. Omdat ze niet beter kunnen, of het niet nodig vinden, want de wijn verkoopt toch wel.

Champagne is duurder dan andere prikwijn, leggen ze uit, want de grond in Champagne is duur, de druiven zijn duur, de productie is duur. (En hun Porsche is duur, maar dat zeggen ze er niet bij).

Klopt allemaal.

Maar champagne is de prijs pas waard als de inhoud ook kostelijk is.
Dan betaal je voor de wijn, niet voor de naam.
Dan geniet je niet alleen van de naam, maar van de ware champagne.
(Al is zo’n heerlijke crémant of sekt ook een feest).

Nicolaas Klei

PS: Champagne kost veel geld, maar je kunt er zuinig mee om gaan. Je hoeft het namelijk niet op een orgie uit maitressemuiltjes te slempen. Je kunt ook zo’n handige afsluitdop kopen en iedere dag een glas savoureren en ontdekken dat de champagne uit zo’n geopende maar goed afgesloten fles iedere dag lekkerder wordt. 

Bekijk hier alle artikelen van Nicolaas

De Grote Hamersma Online Wijncursus
Vergroot je wijnkennis en haal je officiële Wijnproefessional-diploma. Nu tijdelijk met gratis Mezzacorona Airtender pakket twv € 14,99. Geen vooropleiding vereist: alleen lekkere....
Nicolaas Klei: Welke wijn bij welk mens?
Welke wijn bij welk mens? Over wijn-spijs-combinaties lees je van alles, maar over wijn-mens-combinaties valt ook langdurig te prakkiseren. Al zevenentwintig jaar heb ik geen vakan....
Je favoriete Beaujolais eerder in het schap?
Na een relatief normaal eerste kwartaal schoot ook in de Beaujolais-regio in mei de temperatuur omhoog. Drie graden boven het maandelijks gemiddelde. Sinds 1992 het op twee na vroe....